Fredag 30. juni klokken 14 i etterkant av BKI`ordet avholdes en kunstnersamtale på Oplandia senter for samtidskunst der daglig leder Vilde Andrea Brun samtaler med Putte H. Dal om utstillingen Arv og miljø.

Som en liten forsmak på samtalen siteres det her fra åpningstalen (10.6.2023):

Putte H. Dal samler livets- og kanskje universets– mange tråder i sin utstilling Arv og miljø. Dette store begrepet som handler om hvem vi er, og alt vi ikke forstår enda; hvordan vi formes av samspillet mellom konstanter og bevegelighet.

Hvert smykke er en fortettet ansamling av materialer, gjenstander og historier, formet av en indre logikk som henger tett sammen med kunstnerens forestillingsverden og store kunnskap om materialer og gjenstander, kunst- og kulturhistorie . Det er fantastisk å høre Putte Dal fortelle om hvert arbeid. For henne er hver minste detalj innlysende og gjenkjennbar. Noe av dette deler hun med oss i verkslisten. Hør bare her:

Arvegods, 2022-2023. Skinn fra gamle jakker, bein fra sau og elg, perler, skinnsnorer mm. 

Arv kan være så mye; en gave, økonomisk gevinst, belastning, jobb, krangel, strid, genetikk eller forhistorie nedarvet til neste generasjon.

Inspirert av gamle pengepunger i skinn sett på film, som ofte er overgitt når oppdraget er utført. Her har jeg brukt skinn fra gamle skinnjakker, supplert med bein funnet i Fidjetun i Agder. Elgskjeletter slenges i skogen etter jakta, antar jeg, siden jeg har funnet beina på samme sted flere år på rad.

I posene: stein, sand, klinkekuler, beinrester, gråstein og salt til maten.

Sitat slutt.

I arbeidene til Putte H. Dal faller alt på plass. Hun henter alle smykkenes elementer fra et rikt utvalg av funnene, brukte gjenstander og materialer, som utgjør et slags potensialenes arkiv; alt som kan bli til noe. Jeg ser for meg at Puttes atelier er et spennende sted å besøke.

Denne finstemte bruken av materialer og former, krever også håndverksmessig presisjon og en dyp materialforståelse. Hvert smykkeobjekt oppleves som fullendt og helt. Det er rett og slett en glede å se på kunstneriske uttrykk som er så presise og vakre, og samtidig så komplekse, hemmelighetsfulle, og rike på historier.

Les mer om utstillingen her

Hjertelig velkommen , fri entré!