1

Utgivelser fra HEAVY Books. Foto: Christian Tunge

Kunstbokmessen Bastard 2018

Kunstbokmessen Bastard er et årlig arrangement i regi av Oppland kunstsenter under Norsk Litteraturfestival som utforsker skjæringspunktet mellom visuell kunst og litteratur. Messen er en arena for overlappingene mellom litteratur og billedkunst, og består av aktuelle publikasjoner, samtaler og presentasjoner der disse to feltene bryter inn i hverandre. Messen arrangeres for 2. gang i 2018.

Kjernen i Bastard er kunst som ytring. Kunst som språk. Kunst som henvender seg til samfunnet. Kunst som vil bli sett, lest og opplevd.

Bastard fokuserer særlig på krysningspunktene mellom det visuelle billedspråket og teksten, litteraturen og boken. Det er en jungel av tekster og publikasjoner der ute som springer ut av kunstnerisk aktivitet, og lik en underskog gir næring både til litteraturen, billedkunsten og samfunnsdebatten. Disse stemmene er betydningsfulle i kraft av å representere en frittstående vilje til å si noe, mene noe, ta spranget fra det usagte til det sagte, gi det stumme en stemme.

Bastard representerer et mylder- og avarter av vital tenkning, billedspråk, intellektuelle dypdykk, og stadig nye forsøk på å bevege seg inn i grenselandene mellom det kjente og ukjente.

Kunstbok- og småforlagsbransjen er et stort, uregjerlig, tverrfaglig og internasjonalt felt som relativt sett er lite eksponert i norsk sammenheng. Bastard representerer i så måte kun toppen av isfjellet, men har som målsetting å være et samlingspunkt og utstillingsvindu for feltet, og å vise frem mangfoldet innen disse ytringsformatene.

Messen synliggjør og formidler norske kunstbøker og kunstnerbøker, småforlag og tidsskrifter. Den 1. Og 2. juni vises og selges kunstverk i bokform, plakatkunst, fotobøker, eksperimentell poesi, fanziner, fagtidsskrifter, og andre bokformater på torget midt i Lillehammer. Bastard har sitt eget fagprogram med presentasjoner, workshops og samtaler, og viser Utstilling Bastard 2018 i kunstsenterets lokaler i Kirkegata 68 fra 26. Mai til 3. Juni.

Deltakere og bidragsytere:

Vagant, Bergen Art Book Fair, Teknisk Industri, Pamflett, Torpedo Press, Apis Press, Multipress, Harpefoss Hotell/TILT, Arthub Publisher, Artscene Trondheim, Kunstbanken Hedmark kunstsenter, Kunstforum, Billedkunst, Kunsthåndverk, Numer, Black Snow Press, House of Foundation, Ensayos, Beijing Trondheim, Valgfri Virkelighetsoppfatning Forlag, Opplandia,  Heavy Books, Thomas Kvam, Per Jonas Lindström, Norwegian Crafts, Hverdag Books, Kunstjournalen B-post, Mondo Books, Lord Jim Publishing, Faceless artist, BLOKK Forlag, TransFe:rForlag, BlankBlank, Lydgalleriet, Endless Editions, SMØR Press,Thomas Kvam, Anja Ulset, Lisa Him-Jensen, Ebba Bring, Ivan Dujmusic, Vilborg S. Hovet, Erling Mostue Bugge, Susanne Christensen, Stian Ådlandsvik, Tore Engelsen Espedal, Karolin Tampere, Randi Nygård, Audun Lindholm, Espen Grønlie, Ida Lødemel Tvedt, Thorbjørn Kvasbø, Julia Døhlen Edin, Cecilie Almberg Størkson, Mathijs van Geest, Christian Tunge, Jessica Wiliams, og Oppland kunstsenter

 

 

Program Bastard 2018 (trykk på lenken og last ned programfolderen)

Programposter Bastard 2018

Torsdag 31. mai

Fanzineverksted i regi av Pamflett på Oppland kunstsenter

Torsdag 31. mai, kl.10-15, holder Ann-Kristin Stølan og Fredrik Rysjedal fra Pamflett i Bergen workshop i hvordan produsere din egen fanzine med enkle grep og utstyr som saks, tusj og kopimaskin! Fanzine, satt sammen av ordene fan og magazine, og er et selvpublisert hefte. Fanzine-formatet opplever i disse postinternettider en ny vår, og omfavnes av det kreative feltet innen litteratur, kunst, illustrasjon og design. Maksimum 15 deltakere. Påmelding til post@kunstopp.no

PAMFLETT er et visningsrom, selvpubliseringsverksted og et kunst/designkollektiv i Bergen som ble startet mai 2016. Utstillingene hos Pamflett viser arbeider i krysningspunktet mellom kunst og design med fokus på selvpublisering og kunstnerbøker. Pamflett har et selvpubliseringsverksted som er tilgjengelig for utøvende kunstnere i Bergen der det går an å produsere ziner og bøker. Verkstedet har en Risograph MZ770e.

https://pamflett.no

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Opplandkunstsenter i samarbeid med Pamflett

21b


Fredag 1. juni

12.00 Åpning av kunstbokmessen Bastard (på torget) Åpningstale av Olav Brostrup Müller, kultursjef i Lillehammer kommune


Fredag 1. juni

Kl. 13.00 I skjæringspunktet mellom billedkunst og litteratur

– Billedkunstner og forfatter Thomas Kvam samtaler med litteraturviter og kritiker Espen Grønlie om sine to siste utgivelser; romanen Homo Sacco (Cappelen Damm) og en i skrivende stund ennå ikke utgitt kunstfaglig bok (kunstbokforlaget Uten Tittel) om Kvams Hamsunprosjekter. Begge bøkene er eksempler på et engasjerende og provoserende kunstnerskap med tilhørighet både i den visuelle samtidskunsten og i litteratur og tekst.

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

10

Thomas Kvam bor og arbeider som kunstner i Tyskland. Homo sacco, hans debutroman, ble levert og godkjent som avhandling innen kunstnerisk forskning ved Kunstakademiet i Oslo. Han er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og tok sin mastergrad i kunst ved Goldmiths College, London. Kvam har en rekke utstillinger bak seg nasjonalt og internasjonalt, og er innkjøpt av bla. Centre Pompidou.

 

Espen Grønlie er doktorgradstipendiat i litteratur ved Universitetet i Oslo, og kritiker i Dagbladet, Le Monde diplomatique og Vagant. Han har oversatt Dante Aligheris Om diktning på folkespråket og Giorgio Agambens Fellesskapet som skal komme. Ellers har han publisert tekster i Bokvennen, Bøygen, Glänta, Klassekampen, Klassisk Forum, Morgenbladet, Ny Poesi, Parergon, Prosa, Rett Kopi og Vinduet.


Fredag 1. juni

Kunstnerbøker i fokus – Kritikersamtale om aktuelle kunstnerbøker i regi av kunstbokmessen Bastard

Et kritikerpanel bestående av Jessica Williams fra Hverdag Books, Mathijs van Geest fra Apis Press og Christian Tunge fra HEAVY Books samtaler om 3 aktuelle kunstnerbøker. Med utgangspunkt i de utvalgte bøkene og egen praksis, vil samtalen dreie seg om kunstnerboken som format, og om utfordringer knyttet til produksjonen og formidlingen av denne. Moderator: Kunsthistoriker og kunstformidler Cecilie Almberg Størkson.

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

1

Cecilie A. Størkson (1986) er utdannet kunstner og kunsthistoriker. Hun jobber som daglig leder for visningsstedet Tag Team Studio, og freelance som kunstskribent og -formidler (blant annet for NUMER og Bergen Kunsthall). Størkson var med å starte opp Bergen Art Book Fair i 2013, og har ved flere anledninger skrevet og holdt foredrag om kunstnerbøker og fanziner.

 

Mathijs van Geest (b.1985, Nederland) er kunstner og kurator bosatt i Bergen. Han har studert ved Willem de Kooning Academy i Rotterdam og Kunst- og designhøgskolen I Bergen. Han samarbeider med kunstneren Bjørn Mortensen om publiseringsprosjektet Apis Press som fokuserer på eksperimentelle kunstbøker I små opplag. Fra 2018 er han direktor for Hordaland kunstsenter I Bergen. https://apispress.hotglue.me

Christian Tunge (f. 1989 i Stavanger) er en norsk billedkunstner med base i Oslo. Han er utdannet kunstakademiet i Gøteborg og arbeider primært med fotografi. I 2014 grunnla Tunge forlaget Heavy Books, som har gitt ut 17 bøker av nasjonale og internasjonale kunstnere. Han har selv utgitt fire bøker og deltatt utstillinger i Norge og Sverige. Tunge er også én av tre som står bak det kunstnerdrevne galleriet MELK i Oslo, hvor han har produsert over 40 soloutstillinger med Skandinaviske kunstnere.

www.heavybooks.net

Jessica Williams er en norsk-amerikansk kunstner utdannet i New York City og Oslo, med base i Oslo. Kunstnerskapet behandler både personlige og politiske temaer gjennom språk og bilder. I tillegg til å være aktivt internasjonalt gjennom utstillinger og publikasjoner, har hun jobbet med selvpublisering og kunstnerbøker i over 15 år.  Siden 2016 har hun drevet Hverdag Books, som både er et lite forlag og et ny plattform for norske kunstpublikasjoner. www.hverdagbooks.com


Fredag 1. juni

Lag din egen kunstner-button!

Fredag 1. Juni og lørdag 2. Juni mellom klokken 14 og 16 arrangerer kunst- og designkollektivet Pamflett et button-drop-in-verksted på torget i teltet til Kunstbokmessen Bastard. For 20 kroner kan du spesialdesigne din egen button; Lag mobile miniatyrkunstverk, politiske slagord, eller haute couture, etter eget ønske!

www.pamflett.no

20


Lørdag 2. Juni

Kl.12.00: Lansering og samtale i regi av tidsskriftet Kunsthåndverk og Norwegian Crafts

Kunsthåndverk og Norwegian Crafts inviterer til en samtale mellom Julia Døhlen Edin og Torbjørn Kvasbø i forbindelse med lansering av den skandinaviske utgaven av tidsskriftet. Tema: Er det hemmende eller fremmende for kunsthåndverkere og designere å bli satt inn i en skandinavisk sammenheng og tradisjon?

Servering av kaffe og bakverk.

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter i samarbeid med Kunsthåndverk og Norwegian Crafts

Kunsthåndverk


Lørdag 2. Juni

13.00: Kva er ei bok? Den illustrerte papirboka i ei digital tid. Samtale mellom Ida Lødemel Tvedt (Vagant) og Vilborg S. Hovet, forfatter av boka Kva er ei bok?

Boka viser hvordan ord og bilde sammen skaper mening i norsk, kunstnerillustrert samtidslitteratur. Med utgangspunkt i mediet bok og materialet papir, ser forfatteren hvordan tradisjonen fra livre d’artiste i Frankrike og The Book Beautiful i England fortsetter, mens kunstnerbøker – artists’ books – representerer noe nytt i den visuelle kunstens bidrag til bokkulturen.

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter i samarbeid med Vagant og Vilborg S. Hovet

Framside bok

Vilborg Stubseid Hovet (f. 1939) er dr.art. og cand.philol. med kunsthistorie, norsk, fransk og idéhistorie. Ho har undervist i høgskole, vidaregåande skole, vore programsekretær i NRK og har tidlegare gitt ut Den illustrerte boka. Historia om norsk bokillustrasjon, om kunstnarillustrert litteratur frå ca. 1200 til 2000.


Lørdag 2. juni

Lag din egen kunstner-button!

Fredag 1. Juni og lørdag 2. Juni mellom klokken 14 og 16 arrangerer kunst- og designkollektivet Pamflett et button-drop-in-verksted på torget i teltet til Kunstbokmessen Bastard. For 20 kroner kan du spesialdesigne din egen button; Lag mobile miniatyrkunstverk, politiske slagord, eller haute couture, etter eget ønske!

www.pamflett.no

20


Lørdag 2. Juni

Kl. 14.00: Paul John presenterer kunstbokforlaget Endless Edittions

Få innblikk i vilkårene rundt produksjonen av kunstnerbøker i USA. Endless Edittions er et kunstnerbok-initiativ fra New York som publiserer bøker for over 50 kunstnere, holder workshops og driver eget trykkeverksted.

www.endlesseditions.com

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter i samarbeid med Endless Editions og Pamflett

18 og 19

Paul John er en kunstner og initiativtaker til kunstbokforlaget Endless Editions. Han jobber også på Visual School of Arts i New York. John driver et av Endless Editions risographtrykkeri fra sin egen leilighet i Jersey City.


Lørdag 2. Juni

Kl. 15.00 Kristine Kleppo i samtale med Kjetil Røed om bokas plass i billedkunstfeltet

Kunstnere har alltid vært opptatt av å lese, men hva er egentlig bokas rolle i kunstfeltet i mer utvidet forstand? Hva er boka som skulpturelt objekt og bilde? Kjetil Røed (redaktør i Billedkunst) samtaler med Kristine Kleppo om boka i kunsten. Arrangementet er en slags preview fra Billedkunst # 5, 2018, som har Boka som tema. Her vil også Kleppo skrive en artikkel om temaet.

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter i samarbeid med Billedkunst

Billedkunst

Kjetil Røed (1973) er anmelder og kritiker som blant annet har skrevet for Morgenbladet, Klassekampen, Billedkunst og kunstkritikk.no. Han har også skrevet i de internasjonale kunstmagasinene Frieze, Art Review og Artforum. Røed har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap og er kunstkritiker i Aftenposten.  Han arbeider  også som frilansskribent og frilanskonsulent for forlag.

Kristine Kleppo (f.1981) kommer fra Notodden og har jobbet med journalistikk og kommunikasjon i kulturbransjen i 10 år. Hun har vært redaktør for Cappelen Damms blogg Forlagsliv og informasjonsansvarlig på Kunstnernes Hus. I dag er hun skribent for magasinet Billedkunst og Naturvernforbundets magasin Natur og Miljø. Hun jobber også som markeds- og informasjonsansvarlig på Flamme Forlag. På fritiden har Kristine vært redaktør for chapbookforlaget AFV press og skrevet litteraturbloggen Kommafeil.


Lørdag 2. Juni

Kl. 16.00 Harpefoss Hotell/TILT presenterer Fremtidsruiner

Antologien Framtidsruiner er resultat av et mangeårig prosjekt der sju kunstnere og sju forfattere undersøker stedets skiftende betydning og ustabile identitet. Boka er den siste i rekken av bokserien TILT utgitt ved Harpefoss Hotell. Paneldeltakere: Susanne Christensen, Erling Mostue Bugge, Tore Engelsen Espedal og Stian Ådlandsvik.

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

6 6

TILT er en plattform for tverrfaglige samarbeid og nye prosjekter produsert og initiert av kunstsenteret Harpefoss hotell. TILT er en bokserie med hovedfokus på skjønnlitterære essays, sakprosa og kunstprosjekter, og utgir og produserer også i andre formater som film, kunst i offentlige rom-prosjekter og en podcast.

Erling Moestue Bugge er forfatter og kunsthistoriker, og er utdannet ved University of Sussex og Universitetet i Oslo.  Bugge publiserer artikler og essays om nyere norsk kunst og arbeider med prosjektet «Indre rom: entropi og subjekt i norsk kunst på 80-tallet».

Susanne Christensen (f.1969, København, Danmark) er litteraturkritiker og essayist. Hun skriver for blant annet Klassekampen og Vagant, og har publisert artikler i en lang rekke tidsskrifter og antologier. Videre har hun gitt ut Den ulne avantgarde. Kritiske tekster fra 00-tallet (Flamme Forlag 2011) og En punkbønn. Musikk og aktivisme i Russland og Nord-Amerika (Forlaget Oktober 2015).

https://tigerclaws.blogspot.no

Tore Engelsen Espedal (1984) er skribent og idéhistoriker bosatt i Napoli og på Kapp. Han har arbeidet som foreleser ved Kulturakademiet, er medredaktør i tidsskriftet Vagant og har publisert tekster i en rekke tidsskrifter og antologier.

Stian Ådlandsvik (f 1981 Bergen) er billedkunstner bosatt i Oslo. Han har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo og Hochschule für bildende Künste, Hamburg. Arbeidene hans er stilt ut nasjonalt og internasjonalt på visningssteder som Z Gallery Arts (Vancouver BC), Noplace (Oslo), Künstlerhaus Bethanien (Berlin), Galleri Erik Steen (Oslo), Season gallery (Seattle), 1/9 Unosunove (Roma), MOT International (London). Videre er Ådlandsvik innkjøpt av blant annet Astrup Fearnley Museet, og Nomas Foundation (Roma).


Lørdag 2. Juni

Kl. 17.00 Samtale om publikasjonen Håndbok for lydarbeid i visningsrom ved Julie Lillelien Porter og Jørgen Larsson

Samtalen vil kretse rundt behovet for praktisk kunnskap om arbeidet med lyd i rom, og erfaringer med kuratering av lydkunst fra en av Nordens fremste eksperter på området. Hvordan løse utfordringer med lyd i visningsrommet? praktiske øvelser med verktøy for akustisk analyse, og overbevisende argumenter for å ikke bruke hodetelefoner i utstillinger, er noen av holdepunktene i samtalen.

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

HÅNDBOK_FOR_LYD_Forside_

Jørgen Larsson (1972) er utdannet pianist og lydkunstner. Hans verk har blitt vist i gallerier i Norge og internasjonalt. Leder av Bergen senter for elektronisk kunst, BEK (2000) og Lydgalleriet (2007-12) der han organiserte over 40 utstillinger. Kuratert graffitiprosjekt på Bergen Kunsthall og Sentralbadet (2003-2006). Han komponerer musikk for dans og filmer og improviserer jevnlig for stille filmer.

Julie Lillelien Porter (1975), kunstnerisk leder ved Lydgalleriet. Utdannet billedkunstner fra Glasgow School of Art og Kunsthøgskolen i Bergen med stedsspesifikk kunst som hovedretning. Aktiv i Bergens kunstscene i mange år, blant annet som en del av kunstnergruppen Ytter. Hun var produsent for konferansen Ephemeral Sustainability i 2012, en konferanse om lydkunst, stedsspesifikk og flyktig kunst. www.lydgalleriet.no


Lørdag 2. Juni

Kl. 18.00 Politisk økologi. Presentasjon av det tverrfaglige prosjektet ENSAYOS – Audun Lindholm samtaler med Randi Nygård og Karolin Tampere

ENSAYOS er et tverrfaglig prosjekt i fire deler, grunnlagt på Ildlandet i Chile i 2011 av kurator Camila Marambio. Kunstnere, lokalbefolkning og forskere studerer og engasjerer seg i ulike tema knytta til politisk økologi. Ensayo#4 startet i 2015 og undersøker forvaltning, språk, verdier og identitet knyttet til kyst og hav, med utgangspunkt i Chile og Norge. Målet er å sammen forstå, formidle og håndtere de store ressurs-, miljø- og klimaproblemene vi står ovenfor, på nye og bedre måter. www.ensayostierradelfuego.net

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

Karolin Tampere er billedkunstner og kurator med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen og De Appel Curatorial Program, Amsterdam. Parallelt med egne prosjekter har hun skrevet for kunstpublikasjoner, undervist og samarbeidet med visningsrom i Norge og internasjonalt. Sammen med kunstner Randi Nygård jobber hun med Ensayo#4, et mangehodet tverrfaglig prosjekt som fokuserer på forvaltning av havet og kystlinjen. Nygård og Tampere er billedredaktører for Forfatternes Klimaaksjon sin webside.

Randi Nygård er biledkunstner med mastergrad frå Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Hun har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland, vært på flere artist in residence opphold og mottatt en rekke stipend, blant annet Statens 5-årige arbeidsstipend. Nygård er innkjøpt av flere private og offentlige samlinger. Hun skriver også tekster om kunst. Sammen med kurator Karolin Tampere jobber hun med Ensayo#4 og med kunstdelen av Forfattaranes klimaaksjon. www.randinygard.com https://forfatternesklimaaksjon.no/

Audun Lindholm, f. 1980, er ansvarlig redaktør i litteraturtidsskriftet Vagant . Han har siden 1999 drevet mikroforlaget Gasspedal, og var i 2003 en av initiativtakerne til Audiatur – Festival for ny poesi. Seneste utgivelse: Alt menneskelig. En bok om Stig Sæterbakken (2016).


Lørdag 2. Juni

19.00 Bastard sin fest. DJ og forfriskninger

Sted: Oppland kunstsenter, kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter/Kunstbokmessen Bastard


Oppland_bastard_2018_3.indd

Oppland_bastard_2018_3.inddOppland_bastard_2018_3.indd

Oppland_bastard_2018_3.indd

 

 

 Kunstbokmessen Bastard 2018, deltakere og bidragsytere

A


Anja Ulset

Anja Ulset  jobber hovedsakelig med tegning, foto og installasjon, og har gitt ut flere bøker og fanziner i samarbeid med andre kunstnere og forfattere. Hun bruker enkle elementer i sine prosjekter; funnede objekter eller en setning i en bok kan bli utgangspunkter for en hel utstilling. Hun tar ofte utgangspunkt i stedet, og jobber ut i fra det. Ved bruk av fotografi, film, gjenstander, tegninger, søker hun et resultatet som kan være både eksistensielt og humoristisk på samme tid.

http://www.anjaulset.co


Apis Press fokuserer på eksperimentelle kunstbøker i små opplag. Bergen-baserte Mathijs van Geest samarbeider med kunstner Bjørn Mortensen om dette.  

https://apispress.hotglue.me 


Arthub Publisher er et forlag innrettet på bøker og andre publiseringer spesielt innen feltet bildende kunst, tekst/bilde, kunstteori og -historie.Forlaget ble opprettet i 2007 og eies og drives av Per Bj. Boym. www.arthub.no


Det uavhengige nettmagasinet ArtSceneTrondheim (AST) er,  siden 2010, Trøndelags meningsbærende arena for formidling, debatt og  refleksjon om samtidskunst. AST  er  en kunstfaglig relevant arbeidsplass for  8 frilans kritikere og skaper  diskusjoner med  intervjuer, kommentarer og kunstkritikk.  Marit K. Flåtter er ansvarlig redaktør, Eline Bjerkan og Gustav S. Borgersen er redaksjonsmedarbeidere.  Nettmagasinet  leses av opptil 400 000 unike  kunstinteresserte  årlig (tall fra oktober  2017), hvorav cirka  halvparten  fra Oslo.  AST  mottar støtte fra Norsk kulturråd, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune. Prosjektstøtte har vært bevilget av Fritt Ord, Billedkunstnernes hjelpefond og KOROs ordning URO. 

http://trondheimkunsthall.com 


Audun Lindholm

Audun Lindholm (f. 1980), er ansvarlig redaktør i litteraturtidsskriftet Vagant. Han har siden 1999 drevet mikroforlaget Gasspedal, og var i 2003 en av initiativtakerne til Audiatur –Festival for ny poesi. Seneste utgivelse: Alt menneskelig. En bok om Stig Sæterbakken (2016).  

http://www.vagant.no/om/ 


B

Beijing Trondheim er et miniforlag etablert av forfatterne Mathias R. Samuelsen og Rune F. Hjemås i 2013. Forlaget utgir chapbooks og andre lignende publikasjoner av litterær eller kunstnerisk art, samt et årlig tidsskrift for litteratur og kultur. De etterstreber en profil som gjenspeiler forlagets forankring i Trondheim, og har som målsetting gjennom virksomheten å bidra til å synliggjøre og bygge opp under byens litterære miljø. Beijing Trondheim har et spesielt blikk for unge skrivende og litterære talenter.  

http://www.beijingtrondheim.no 


Bergen Art Book Fair is an international art book and self publishing festival, situated in the city of Bergen, Norway. The fair showcase local, national and international artists and small press publishers.

http://www.bergenartbookfair.no 


Billedkunst

Billedkunst er et tidsskrift og et medlemsblad som utgies av Norske Billedkunstnere (NBK). Redaktør er Kjetil Røed, som også er kunstanmelder i Vårt Land

http://www.billedkunstmag.no


Black Snow Press er et forlag som utgir samfunnsanalytiske publikasjoner i skjæringspunktet mellom kunst, dokumentar og antropologi. Publikasjonene fokuserer på samfunn som gjennomgår dype økonomiske, miljømessige eller politiske forandringer. Boken The Economy of Survival ble utgitt høsten 2017, mens True North er planlagt utgitt i løpet av 2018. Forlaget drives av Siri Hermansen, mens Monica Holmen er redaktør.

Siri Hermansen er billedkunstner og filmskaper. Gjennom mikrostudier og deltakende observasjon undersøker Hermansen ulike samfunn som gjennomgår dype kriser, med et særlig fokus på tilpasningsprosesser og overlevelsesstrategier som oppstår på slike steder. Hermansen disputerte ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2016 med avhandlingen The Economy of Survival. For mer informasjon se www.sirihermansen.com
Monica Holmen er prosjektkoordinator og kurator ved Akershus Kunstsenter. Holmen er også assisterende redaktør i det KUNSTforum, frilansskribent og -redaktør, og har bidratt til flere andre magasiner, bøker og kataloger. Holmen er master i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo.

Blokk Forlag er et lite forlag som gir ut tegneserier, fanziner og oversatt litteratur. Forlaget består av Anja Dahle Øverbye og Ingrid Flognfeldt Brubaker og ble startet opp i 2016. 

http://www.blokkforlag.no 


Kunstjournalen B-post er et frittstående tidsskrift med årlige utgaver om og med samtidig kunst. Hvert nummer tar for seg et tema som debatteres gjennom nyskrevne tekster og kunstprosjekter. Vi publiserer bl.a. essays, oversettelser, anmeldelser, intervjuer og kunstprosjekter tilpasset tidsskriftformatet. Første nummer kom i 2006. Opplaget til siste nummer av papirutgaven er 4100. I tillegg hadde nettutgaven over 3000 besøkende i 2010.  Tidsskriftet utgis av Foreningen av 2007 til fremme for kunstfaglig refleksjon og debatt i Bergen. Redaktør og redaksjonsråd velges for hvert nummer. 

http://www.kunstjournalen.no 


C


cecilie almberg størkson

Cecilie A. Størkson (f.1986) er utdannet kunstner og kunsthistoriker. Hun jobber som daglig leder for visningsstedet Tag Team Studio, og freelance som kunstskribent og –formidler, blant annet for NUMER og Bergen Kunsthall. Størkson var med å starte opp Bergen Art Book Fair i 2013, og har ved flere anledninger skrevet og holdt foredrag om kunstnerbøker og fanziner.


Christian Tunge

Christian Tunge (f.1989 i Stavanger) er en norsk billedkunstner med base i Oslo. Han er utdannet kunstakademiet i Gøteborg og arbeider primært med fotografi. I 2014 grunnla Tunge forlaget Heavy Books, som har gitt ut 17 bøker av nasjonale og internasjonale kunstnere. Han har selv utgitt fire bøker og deltatt på utstillinger i Norge og Sverige. Tunge er også én av tre som står bak det kunstnerdrevne galleriet MELK i Oslo, hvor han har produsert over 40 soloutstillinger med Skandinaviske kunstnere.  

http://www.heavybooks.net


E


Ebba Bring

Ebba Bring arbeider med maleri, tegning og objekt. Utgangspunktet for arbeidene hun viser på Oppland kunstsenter under Utstilling Bastard er boken som objekt; noe som har form utover det (litterære) innholdet: tyngde, letthet, densitet, eksplosivitet, meningsmetthet, forgjengelighet.

http://ebbabring.no


Endless Editions is a publishing and curatorial initiative founded in 2014.  Endless Editions’ mission is to produce and disseminate books or prints by emerging artists, irrespective of age, gender identity, creed, or race. The imprint works primarily with artists who have been historically underrepresented in the gallery system or art market, and supports them through the conceptualization and realization of both limited and open edition prints or publications. Conceived as a way to relieve economic burden from artists while providing them a platform for publication, our belief is that artist’s books and publications are perhaps the most democratic and socially responsible media available in the contemporary art market. Endless Editions operates a Risograph print studio at the Robert Blackburn Printmaking Workshop in Manhattan, NY, and also maintains a studio in Newark, New Jersey, within the Gateway Project Spaces. 

http://www.endlesseditions.com


Det tverrfaglige prosjektet ENSAYOS – Audun Lindholm samtaler med Randi Nygård og Karolin Tampere om politisk økologi. ENSAYOS er et tverrfaglig prosjekt i fire deler, grunnlagt på Ildlandet i Chile i 2011 av kurator Camila Marambio. Kunstnere, lokalbefolkning og forskere studerer og engasjerer seg i ulike tema knytta til politisk økologi. Ensayo#4 startet i 2015 og undersøker forvaltning, språk, verdier og identitet knyttet til kyst og hav, med utgangspunkt i Chile og Norge. Målet er å sammen forstå, formidle og håndtere de store ressurs-  miljø- og klimaproblemene vi står ovenfor, på nye og bedre måter.  

http://ensayostierradelfuego.net 


Erling Mostue Bugge

Forfatter og kunsthistoriker Erling Moestue Bugge er utdannet ved University of Sussex og Universitetet i Oslo. Bugge publiserer artikler og essays om nyere norsk kunst og arbeider nå med prosjektet «Indre rom: entropi og subjekt i norsk kunst på 80-tallet». 


Espen Grønlie

Espen Grønlie er doktorgradstipendiat i litteratur ved Universitetet i Oslo, og kritiker i Dagbladet, Le Monde Diplomatique og Vagant. Han har oversatt Dante Aligheris Om diktning på folkespråket, og Giorgio Agambens Fellesskapet som skal komme. Ellers har han publisert tekster i Bokvennen, Bøygen, Glänta, Klassekampen, Klassisk Forum, Morgenbladet, Ny Poesi, Parergon, Prosa, Rett Kopi og Vinduet. 


 F


Faceless Artist brings more exposure to artists and give the public a window into the artist practice and work. The fanzine contains interviews with artists from the Norwegian art scene and present their work and artistic process.  

https://www.facelessartist.com 


H


Heavy Books er et norsk forlag og utstillingsplattform grunnlagt av den Oslo-baserte billedkunstneren Christian Tunge. Siden oppstarten i 2014 har Heavy Books utgitt nærmere 20 kunstbøker med Skandinaviske kunstnere og kuratert flere gruppeutstillinger ved norske og svenske gallerier. Fokuset i både publikasjoner og utstillinger har vært på eksperimentell bokproduksjon og fotografi. I 2017 kuraterte Heavy Fotobokfestival Oslo i samarbeid med galleriet MELK. Heavy Books er aktive på den internasjonale kunstbokscenen og deres publikasjoner finnes i butikker og museer i hele verden. De siste årene har Heavy blant annet deltatt på abC Shanghai, New York, Los Angeles og Tokyo Art Book Fair. 

http://www.heavybooks.net 


Forlaget House of Foundation (H//O//F) sprang ut av Møllebyen Litteraturfestival i 2011. H//O//F utgir skjønnlitteratur, tverrestetiske prosjekter, kunstpublikasjoner og filosofibøker, deriblant nyskrevne tekster av skandinaviske samtidsforfattere, gjendiktninger av internasjonalt veletablerte poeter og oversettelser av toneangivende tenkere. Forlagets over 50 utgivelser inkluderer navn som Chris Kraus, Peter Sloterdijk, Anne Carson, Ariana Reines, Olivier Cadiot, Gunvor Nervold Antonsen & Hans Petter Blad, Cathrine Knudsen, Giorgio Agamben, Hiromi Itō, Svetlana CârsteanSigurd Tenningen & Jan Freuchen, Catherine Malabou, Geir Gulliksen, Kristin Berget og Unica Zürn.

http://www.house-of-foundation.no 


Hverdag Books:  Jessica Williams has been self-publishing since 2003 and was the force behind the small artist press North, South, East, West – NSEW for short – (2010 – 2014). 

http://www.hverdagbooks.com 


I


Ida Lødemel Tvedt er kritiker, skribent og redaksjonsmedlem i Vagant


Ivan Dujmusic

Ivan Dujmusic (f.1982) er billedkunstner, han bor og arbeider i Volda. Dujmusic jobber med ulike medier som tekst, installasjon, video og lyd. I de siste fire årene har han jobbet intensivt i skjæringspunktet mellom tekst og visuell kunst. Hans tekster kretser rundt grunnleggende menneskelige erfaringer som følge av et personlig perspektiv og en kunstnerisk opplevelse i dialogen med ideen om kunsten. 

www.ivandujmusic.weebly.com 


J


Jessica Williams

Jessica Williams er en norsk-amerikansk kunstner utdannet i New York City og Oslo, med base i Oslo. Kunstnerskapet behandler både personlige og politiske temaer gjennom språk og bilder. I tillegg til å være aktivt internasjonalt gjennom utstillinger og publikasjoner, har hun jobbet med selvpublisering og kunstnerbøker i over 15 år. Siden 2016 har hun drevet Hverdag Books, som både er et lite forlag og et ny plattform for norske kunstpublikasjoner.  

http://www.hverdagbooks.com 


Julia Døhlen Edin

Julia Døhlen Edin (f. 1083) er utdannet innen både grafisk- og industrielldesign, i tillegg til kulturjournalistikk. Hun arbeider tverrfaglig med tekst og design i firmaet Edin Design. De siste årene har hun skrevet en rekke artikler, reportasjer og designkritikk for tidsskriftet Kunsthåndverk og var også gjesteredaktør for utgave nr. 2, 2016.


Julie Lillelien Porter

Julie Lillelien Porter (f.1975), kunstnerisk leder ved Lydgalleriet. Utdannet billedkunstner fra Glasgow School of Art og Kunsthøgskolen i Bergen med stedsspesifikk kunst som hovedretning. Aktiv i Bergens kunstscene i mange år, blant annet som en del av kunstnergruppen Ytter. Hun var produsent for konferansen Ephemeral Sustainability i 2012, en konferanse om lydkunst, stedsspesifikk og flyktig kunst.  

http://www.lydgalleriet.no 


Jørgen Larsson

Jørgen Larsson (f.1972) er utdannet pianist og lydkunstner. Hans verk har blitt vist i gallerier i Norge og internasjonalt. Leder av Bergen senter for elektronisk kunst, BEK (2000) og Lydgalleriet (2007-12) der han organiserte over 40 utstillinger. Kuratert graffitiprosjekt på Bergen Kunsthall og Sentralbadet (2003-2006). Han komponerer musikk for dans og filmer og improviserer jevnlig for stille filmer.  


K


Karolin Tampere

Karolin Tampere er billedkunstner og kurator med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen og De Appel Curatorial Program, Amsterdam. Parallelt med egne prosjekter har hun skrevet for kunstpublikasjoner, undervist og samarbeidet med visningsrom i Norge og internasjonalt. Sammen med kunstner Randi Nygård jobber hun med Ensayo#4, et mangehodet tverrfaglig prosjekt som fokuserer på forvaltning av havet og kystlinjen. Nygård og Tampere er billedredaktører for Forfatternes Klimaaksjon sin webside.  

https://forfatternesklimaaksjon.no 


Kristine Kleppo (f.1981) kommer fra Notodden og har jobbet med journalistikk og kommunikasjon i kulturbransjen i 10 år. Hun har vært redaktør for Cappelen Damms blogg Forlagsliv og informasjonsansvarlig på Kunstnernes Hus. I dag er hun skribent for magasinet Billedkunst og Naturvernforbundets magasin Natur og Miljø. Hun jobber også som markeds- og informasjonsansvarlig på Flamme Forlag. På fritiden har Kristine vært redaktør for chapbookforlaget AFV press og skrevet litteraturbloggen Kommafeil.


Scandinavian Kunstforum is an independent art magazine with two annual editions. It is a wide-range publication, including reports, interviews and essays. Our agenda is to create an open space for debate and discussion on culture and art in the Nordic countries. Scandinavian Kunstforum is the only Nordic magazine covering contemporary art, modern and historical art and culture.

Scandinavian Kunstforum is distributed by Vice Versa Publishing. 

http://kunstforum.as 


Kunstbanken Hedmark kunstsenter. Kunstsenterets virksomhet spenner over et vidt spekter av formidlingstiltak: Galleridrift, vandreutstillinger, kunstprosjekter i offentlige rom, pedagogisk formidling, seminarer, konsulent- og informasjonstjenester. I fylkeshusets foaje viser vi utstillinger med regionale profesjonelle kunstnere fra Hedmark. Vi arrangerer performancefestival hvert 2. år. Vår utstillingsprofil tar sikte på å vise et mangfold av kunstneriske uttrykk, med hovedvekt på eksperimentell og nyskapende kunst. Vi viser både norsk og internasjonal samtidskunst. I Kunstbutikken finner du gaveartikler laget av kunstnere i Hedmark og resten av landet, i tillegg til vekslende kunstnerpresentasjoner. 

http://kunstbanken.no/ 


Tidsskriftet Kunsthåndverk er det eneste magasinet i Norden som dekker fagområdet kunsthåndverk. Det er også et av Norges mest tradisjonsrike tidsskrift for visuell kunst, med førsteutgaven datert 1980.  Tidsskriftet har som formål å visualisere, orientere, overraske og sette fagområdet kunsthåndverk i perspektiv gjennom reportasjer, utstillingsanmeldelser, intervjuer og essays.  Tidsskriftet utgis av Norske Kunsthåndverkere, og kommer ut fire ganger i året.  Redaksjonsrådet består av Marianne Zamecznik, Lars Sture, Marit Lønning Reiten, Solveig Lønmo og Tora Endestad Bjørkheim. 

http://www.kunsthandverk.no 


Kva er ei bok? tar for seg norsk, kunstnarillustrert skjønnlitteratur etter år 2000, på jakt etter kvalitet og eventuell nyskaping. Eit viktig funn er auka bruk av teikneserie til roman og biografi. Det har gjort det nødvendig å stille spørsmålet: Kva er eigentleg ein teikneserie? Nokre kunstnarar har tatt eit lengre steg bort frå det tradisjonelle og lagar artists’ books, lydverk og bokskulptur. Andre sentrale tema er forholdet ord/bilde, typografi, visuell poesi, bilderoman – og framfor alt det store spørsmålet: Vil papirboka overleve? 

http://vidarforlaget.no/boker/kva-er-ei-bok-den-illustrerte-papirboka-i-ei-digital-tid 


L


Lisa Him-Jensen

Lisa Him-Jensen er billedkunstner. Hun arbeider med tegning, tekst, maleri og collage, samt bøker – både som uttrykk og materiale. Hennes kunstneriske praksis befinner seg midt imellom språk og billedspråk, der språket går som et parallelt spor til de visuelle elementene, og der ordenes tydelighet fungerer som en kontrast til disse.  

I 2016 debuterte hun skjønnlitterært i Cappelen Damms årlige antologi Signaler, og til høsten kommer den første diktsamlingen hennes, også på Cappelen Damm. 

lisahimjensen.com  

lisajaninahimjensen.com  


Lydgalleriet er en utstillingsplattform for lydkunst og lydrelatert kunstpraksis basert i Bergen sentrum. Vi utforsker mangfoldet av eksperimentell, lydbasert kunst og auditive kulturer gjennom utstillinger, konserter, workshops og intervensjoner i offentlig rom. Lydgalleriet ble initiert av en gruppe musikere, lydkunstnere, og kunsthistorikere i 2005 og formelt opprettet som stiftelse i 2007. Lydgalleriet blir drevet av kunstnerisk leder og styret, og mottar støtte fra Norsk kulturråd og Bergen kommune.

http://lydgalleriet.no 


M


Mathijs van Geest

Mathijs van Geest (f.1985, Nederland) er kunstner og kurator bosatt i Bergen. Han har studert ved Willem de Kooning Academy i Rotterdam og Kunst-og designhøgskolen i Bergen. Han samarbeider med kunstneren Bjørn Mortensen om publiseringsprosjektet Apis Press, som fokuserer på eksperimentelle kunstbøker i små opplag. Fra 2018 er han direktør for Hordaland kunstsenter I Bergen.  

https://apispress.hotglue.me 


Mondo Books is an independent, artist-run bookshop that focuses on art publications, fanzines, and printed matter, mainly from young and newly established artists from the Barents Region. Since June 2015, we have found a permanent location in the front space of Tromsø Kunstforening (Tromsø Gallery of Contemporary Art). Alongside book distribution, we also host events, readings, performances and spatial installations. Mondo plays an important role in both the local scene as well as on the national level, since it is the only independent art book platform and distributor in the Northern region. 

http://mondobooks.no 


MULTIPRESS Multipress er et kunstnerdrevet forlag med base i Oslo, som ble etablert i 2000. Forlaget fungerer som en platform for diskusjon og bokproduksjon for drifterne og kunstnere de velger å sammarbeide med. Multipress fokuserer hovedsakelig på fotobøker og står blant annet bak den pågående serien Angle 1-90°. 

http://multipressforlag.com 


N


Norwegian Crafts‘ principle aim is to strengthen the position of Norwegian contemporary crafts internationally.  Norwegian Crafts is a non-profit organisation, founded by the Norwegian Association for Arts and Crafts in 2012. It is funded through support from the Ministry of Culture and the Ministry of Foreign Affairs. We advise the Ministry of Foreign Affairs and the Norwegian embassies and consulates abroad on contemporary crafts. 

http://www.norwegiancrafts.no 


O


OPPLANDIA

https://opplandia.com 


P


PAMFLETT er et visningsrom, selvpubliseringsverksted og et kunst/designkollektiv i Bergen som ble startet mai 2016. Utstillingene hos Pamflett viser arbeider i krysningspunktet mellom kunst og design, med fokus på selvpublisering og kunstnerbøker. Pamflett har et selvpubliseringsverksted som er tilgjengelig for utøvende kunstnere i Bergen der det går an å produsere ziner og bøker. Verkstedet har en Risograph MZ770e.  

https://pamflett.no 


Paul John presenterer kunstbokforlaget Endless Editions.  John driver et av Endless Editions` risographtrykkerier fra sin egen leilighet i Jersey City. Få innblikk i vilkårene rundt produksjonen av kunstnerbøker i USA. Forlaget er et kunstnerbok-initiativ fra New York, som publiserer bøker for over 50 kunstnere, holder workshops og driver eget trykkeverksted. Paul John er en kunstner og initiativtaker til kunstbokforlaget. Han jobber også på Visual School of Arts i New York.  

http://www.endlesseditions.com 


Per Jonas Lindström er billedkunstner, bosatt i Oslo og i Tistedal. Han har markert seg gjennom et langt kunstnerskap med utstillinger og kunstoppdrag ved en rekke anerkjente samtidskunstinstitusjoner både i Norge og i utlandet. I nærmere 30 år har han arbeidet med kunstbøker (artist books) som unike kunstverk og i små opplag.  

http://artistbookarkivet.com 


R


Randi Nygård

Randi Nygård er billedkunstner med mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Hun har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland, vært på flere artist in residence opphold og mottatt en rekke stipend, blant annet Statens 5-årige arbeidsstipend. Nygård er innkjøpt av flere private og offentlige samlinger. Hun skriverogså tekster om kunst. Sammen med kurator Karolin Tampere jobber hun med Ensayo#4 og med kunstdelen av Forfattaranes klimaaksjon.  

http://www.randinygard.com 

https://forfatternesklimaaksjon.no 


S


SMØR Press is an independent and small publishing house based in Trondheim. It is founded and run by the artist Carlos A. Correia and the designer Joana Bruno. Self-oriented for art related books using Risography as a strong and unique technique. 

http://smorpress.com 


Stian Ådlandsvik

Stian Ådlandsvik (f.1981 Bergen) er billedkunstner bosatt i Oslo. Han har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo og Hochschule für bildende Künste, Hamburg. Arbeidene hans er stilt ut nasjonalt og internasjonalt på visningssteder som Z Gallery Arts (Vancouver BC), Noplace (Oslo), Künstlerhaus Bethanien (Berlin), Galleri Erik Steen (Oslo), Season gallery (Seattle), 1/9 Unosunove (Roma), MOT International (London). Videre er Ådlandsvik innkjøpt av blant annet Astrup Fearnley Museet, og Nomas Foundation (Roma). 


Susanne Christensen

Susanne Christensen (f.1969, København, Danmark) er litteraturkritiker og essayist. Hun skriver for blant annet Klassekampen og Vagant, og har publisert artikler i en lang rekke tidsskrifter og antologier. Videre har hun gitt ut Den ulne avantgarde. Kritiske tekster fra 00-tallet (Flamme Forlag 2011) og En punkbønn. Musikk og aktivisme i Russland og Nord-Amerika (Forlaget Oktober 2015). 

https://tigerclaws.blogspot.no


 T


Teknisk Industri utgir kunstbøker med ledende norsk kunstnere.  

https://www.tekniskindustri.no 


fptbty

Thomas Kvam bor og arbeider som kunstner i Tyskland. Homo Sacco, hans debutroman, ble levert og godkjent som avhandling innen kunstnerisk forskning ved Kunstakademiet i Oslo. Han er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og tok sin mastergrad i kunst ved Goldsmiths College, London. Kvam har en rekke utstillinger bak seg nasjonalt og internasjonalt, og er innkjøpt av bla. Centre Pompidou. 

https://issuu.com/cappelendamm/docs/homo_sacco  


Kvasbo_IMG_7018

Torbjørn Kvasbø er en norsk keramiker. Kvasbø er utdannet fra Bergen Kunsthåndverksskole og jobber med plastisk leire og keramiske teknikker. Siden 1978 har han bodd og arbeidet i Venabygd i Ringebu kommune i Oppland.


Bokserien TILT utgis av Harpefoss hotell. Utgangspunkt for serien er skjønnlitterære essays, sakprosa og kunstprosjekter med vekt på nye plattformer for kunstnerisk produksjon, kritikk og undersøkelse. TILT er også en samlebetegnelse på tverrfaglige samarbeid og prosjekter produsert og initiert av kunstsenteret Harpefoss hotell, i formater som film, kunst i offentlige rom-prosjekter, podcast, osv. 

https://www.harpefosshotell.no 


Tore Engelsen Espedal

Tore Engelsen Espedal (f.1984) er skribent og idéhistoriker bosatt i Napoli og på Kapp. Han har arbeidet som foreleser ved Kulturakademiet, er medredaktør i tidsskriftet Vagant og har publisert tekster i en rekke tidsskrifter og antologier.  


Founded in 2005, Torpedo is a non-profit Bookshop and Publisher devoted to the promotion and production of artists’ books, art theory and critical readers in contemporary art. Torpedo hosts and organize discursive activities, exhibitions and events related to book launches and the process of publishing 

http://www.torpedobok.no


TransFe:r Forlag

https://www.facebook.com/transferforlag/


V


Vagant er et uavhengig tidsskrift om litteratur, kunst, musikk, ideer og samtidsdebatt. Vagant ble grunnlagt i Oslo i 1988 og har i dag en panskandinavisk redaksjon med hovedkontor i Berlin. Under Bastard lanseres et dobbeltnummer på 240 sider, den første utgaven siden tidsskriftet løsrev seg fra Cappelen Damm.  

http://www.vagant.no 


Valgfri Virkelighetsoppfatning Forlag 

Valgfri Virkelighetsoppfatning Forlag har som mål å utgi kunstbøker/artistbooks i mindre opplag, men også bøker av “ikke-kunstnere” som kan defineres som verdifulle innenfor VVFs rammer. I tillegg vil forlaget gi ut film, lyd og andre høyst valgfrie; SAK.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilborg Stubseid Hovet (f. 1939) er dr.art. og cand.philol. med kunsthistorie, norsk, fransk og idéhistorie. Ho har undervist i høgskole, vidaregåande skole, vore programsekretær i NRK og har tidlegare gitt ut Den illustrerte boka. Historia om norsk bokillustrasjon, om kunstnarillustrert litteratur frå ca. 1200 til 2000.