Lørdag 25. mars klokken 14 åpner de to utstillingene The City and the Sun og Monoton klagesang på Oppland Kunstsenter.

Velkommen!

Fra prosjektet In ruins av Lars Sandås. Collage/tusj/akvarell på papir. Kunstnerens eget foto.

The City and The Sun

Utstillingen The City and The Sun av Shwan Dler Qaradaki, Lars Sandås og Johannes Høie behandler temaet truet og ødelagt kulturarv. Samlet jobber de tre kunstnerne innenfor en rekke ulike medier, men har tegning og figurasjon til felles, og ser på tegning som et grunnleggende behov og et redskap de kan uttrykke seg gjennom.

Kunstnerne vil med denne utstillingen rette oppmerksomheten mot hvordan det kontinuerlig foregår en rasering av kulturarv; under påskudd av økonomi, modernisering eller effektivisering, eller som en bevisst politikk for å krenke noen, ødelegge eller forstyrre identiteten til en gruppe, eller som et forsøk på å endre eller slette historien.

Prosjektet har mottatt støtte fra Kulturrådet, Norske Billedkunstneres Vederlagsfond og Fritt ord. 

Shwan Dler Qaradaki (født 1977) er utdannet ved Suleimani Institute of Fine Arts og Kunsthøgskolen i Oslo (Khio). Han jobber med film, tegning, maleri og installasjoner. Hans verker baserer seg ofte på egne og andres erfaringer under totalitære regimer, krig og tap av frihet, og har menneskeverd som hovedtema. Qaradaki har stilt ut en rekke steder i Norge og i utlandet og har mottatt en rekke priser for sitt kunstnerskap. qaradaki.com

Lars Sandås (født 1984) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (Khio) og har deltatt i flere utstillinger i Norge. Han jobber med maleri, tresnitt, tegning, bok og skulptur. Hans mest sentrale arbeider er kunstbokprosjektet Narkoatlas – Oslo som utkom i 2016 og kunst i offentlig rom-prosjektet Små monumenter (KORO, 2019). larssandas.no

Johannes Høie (født 1981) er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen (Kunst- og designhøgskolen i Bergen) og Statens Kunstakademi i Oslo (Khio). Han har stilt ut sine arbeider en rekke steder i Norge og utenlands, og har også utført flere offentlige utsmykninger rundt om i Norge. Han arbeider i hovedsak med tegning og maleri og en betydelig del av hans praksis innebærer forgjengelige, monumentale veggmalerier, utført på frihånd. Han er bl.a. innkjøpt av Equinor, Oslo Kommune og KORO. johanneshoie.com

Monoton klagesang

Konstellasjonen Hanan Benammar og Mattias Cantzler viser sin første duoutstilling på Oppland Kunstsenter. Kunstnerne stiller ut nye individuelle arbeider som kretser rundt den samme tematikken.

Arbeidene vektlegger personlige refleksjoner og betraktninger om vår politiske samtid, der mange forhold er snudd på hodet, og har forandret karakter radikalt. I utstillingen møtes samtid og fortid, svart og hvitt, høyt og lavt, venstre strekker seg mot høyre. Den offentlige samtalen synes å ha gått seg vill, eller latt seg manipulere, og har mistet både kontrollen og mye av sin anstendighet. I en tid der alle varsellamper blinker rødt tar kunstnerne pulsen på sin egen samtid gjennom å undersøke dens usunne elementer og tendenser.

Hanan Benammar (f. 1989) er en algerisk/fransk kunstner basert i Oslo, som jobber konseptuelt i feltet mellom geopolitiske, miljømessige og sosiale forhold. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Dutch Art Institute i Nederland.

Mattias Cantzler (f. 1976) bor og jobber i Oslo. Han er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo. Han jobber hovedsakelig innen installasjon, skulptur, analogt foto, smalfilm, video, animasjon og lyd.