Torsdag 10. november klokken 19 ønsker vi velkommen til et lanseringsarrangement for Norsk kunstårbok 2022. Redaktør Susanne Christensen og kunsthåndverker Torbjørn Kvasbø samtaler med biblioteksjef Cathrine Strøm om innholdet i den ferske utgivelsen.

I 2022 fyller Norsk kunstårbok 30 år! Norsk kunstårbok er den eneste årlige utgivelsen om norsk kunstliv. Gjennom spesialbestilte artikler, kunstanmeldelser og presentasjoner av utvalgte kunstnere og utstillinger gir den et bredt bilde av norsk samtidskunst.

Lanseringen på Oppland Kunstsenter vil blant annet handle om teksten “Analoge fellesskap og faglig folkeopplysning i Ringebu”, der Eivind Slettemeås skriver om Senter for keramisk kunst på Ringebu prestegard.

Bakgrunn: Norsk kunstårbok ble første gang utgitt i 1992, av initiativtakerne Olga Schmedling og Elisabeth Tetens Jahn. I 2021 kom første utgave med Susanne Christensen som redaktør. Boken er utgitt av Uten tittel i samarbeid med stiftelsen Norsk kunstårbok. Design av Ulf Carlsson.Bidragsytere i 2022-utgaven er Carina Beddari, Susanne Christensen, Anders Eiebakke, Marit K. Lykken Flåtter, Joachim Aagaard Friis, Odd Fredrik Heiberg, Joni Hyvönen, Jørgen Lund, Tuva Mossin, Nicholas Norton, Karen Fosse Rosness, Marie Midttun Skretting, Eivind Slettemeås, Hanne Hammer Stien, Hilde Sørstrøm og Maria Lyngstad Willassen.

Susanne Christensen er redaktør for Norsk kunstårbok. Hun har sin utdannelse fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Universitetet i Bergen med en mastergrad i litteraturvitenskap. Christensen har virket som litteraturkritiker i Klassekampen og skrevet tre sakprosabøker på forlagene Flamme og Oktober, “Den ulne avantgarde. Kritiske tekster fra 00-tallet”, “En punkbønn – musikk og aktivisme i Russland og Nord-Amerika” og senest “Leonoras Reise” om den britisk-meksikanske surrealisten Leonora Carrington. Hun har også vært tilknyttet Vagant som medredaktør, og virker som kunstkritiker for Kunstritikk.no.

Torbjørn Kvasbø er en av profilert norsk keramiker med stor betydning for det nasjonale og internasjonale samtidskeramikkfeltet. Han er utdannet fra institutt for keramikk ved Kunsthøgskolen i Bergen og jobber med plastisk leire og keramiske teknikker. Siden 1978 har han bodd og arbeidet i Venabygd i Ringebu kommune i Innlandet. I 2019 var han initiativtaker til Senter for keramisk kunst i Ringebu som arbeider nasjonalt og internasjonalt med å produsere– og vise samtidskeramikk.

Cathrine Strøm er tiltredende biblioteksjef ved Lillehammer bibliotek og litteraturhus. Strøm har virket som litteraturarbeider og formidler, både på Bergen Offentlige Bibliotek, ved Bjørnsonfestivalen i Molde, og som programansvarlig på Deichmanske Bibliotek i Oslo. I 2017 ble hun tilsatt som koordinator på Litteraturhus Lillehammer og formidler på Lillehammer bibliotek. Hun har vært skribent for bla Klassekampen Bokmagasinet og Dag og Tid. Strøm driver også forlaget Transfer, som blant annet har oversatt og gitt ut Marguerite Duras på norsk: bøkene Å skrive (2014) og Det er alt (2017).