Frem til og med 28. juli viser Oppland Kunstsenter utstillingen Elementene med kunstnergruppen Elementene i hovedgalleriet, og utstillingen while watching you av Anja Carr i Glasskuben.  Våre åpningstider er onsdag-søndag 12-16. Velkommen!

Elementene jobber med de fire stofflige bestanddelene; jord, luft, ild og vann – samt et femte element; eter.  Margrethe Kolstad Brekke sitt arbeid tar utgangspunkt i luftelementet, Hilde Frantzen sitt arbeid er knyttet til jord, Christiane Lieungh arbeider med  vann, Leander Schönweger har ilden som sitt element, og Lars Brekke tar utgangspunkt i eter.

Et fellestrekk ved de 5 kunstnerskapene, er bevisstheten om  mennesket som en del av naturen og dens elementer. I den offentlige samtidsdiskursen er temaer knyttet til miljø og klima allestedsnærværende. Denne utstillingen kan sees som et bidrag inn i nettverket av samtaletrådene denne debatten utgjør, i form av ytringer og uttrykk gjennom kunstneriske virkemidler. Til utstillingen har Elementene jobbet frem nye verk, som spenner fra myter og kunnskap om vann, pseudo-vitenskap, fjellets bestandighet, og ildens transformerende egenskaper, til miljø, teknologi, utopier, håp, drømmer, og sammenhengen i det hele.

Margrethe Kolstad Brekke har en mastergrad fra Kunst- og Designhøgskolen i Bergen. Kolstad Brekkes utstillingsvirksomhet de seneste årene inkluderer blant annet Potential Exceeds the Demand, Hordaland Kunstsenter, Bergen, Cold Current, Adiacenze i Bologna, Italia, UTOPIA500 under Barents Bird Festival i Arkhangelsk, Russland. Kolstad Brekke har også arbeidet med kunst i offentlig rom, blant annet med Radio Luftballett, KORO Vågestykke (2017-2018).

Lars Brekke har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo og Piet Zwart Institute, Rotterdam, Nederland. Hans utstillingspraksis omfatter blant annet soloutstillingene From a Sophisticated Point of View, Galleri Frychini, Oslo, Pipehôl ned i hôla / Peephole into the Hollow, Destinys atelier, Remorseful Toils, UKS, Oslo, Bestrebelsenes sameksisten , Tidens Krav, Oslo, The Eyes Looking at Reboots – Inside the Experience of Interrupted Systemic Continuity – FELT Galleri –
Bergen, og gruppeutstillingene Open Video V, ANX Atelier Nord, Oslo, Hyperstate, Ч9 Gallery, Murmansk, Russland, Hong Kong, og Destinys Gratine, Kunstnernes hus, Oslo.

Christiane Lieungh har en mastergrad fra Kunst- og Designhøgskolen i Bergen. Lieunghs utstillingspraksis omfatter blant annet ..en liten person av luft.., Galleri HI10, Skien, Is this a bird cage?, Karoyan Gallery, Jerevan, Armenia, Vi er fukt, Palmera, Bergen, Fragile, Union of Cinematographers in Armenia, Jerevan, Armenia og APE nr.100, Telemark Kunstsenter, Skien. Lieungh leder også kunstprosjektet Hørte Annualen (2011-).

Leander Schönweger bor og arbeider i Brüssel og har sin utdannelse fra Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Ghent, Belgia, Kunst- og Designhøgskolen i Bergen, og University of Applied Arts i Wien. Hans utstillingspraksis omfatter blant annet Galerie Nathalie Halgand, Wien, Istanbul Biennalen 2017,  Carte Blanche, Pferd, Wien, Fogo Island Gallery, Canada og Kunsthalle Wien.

Hilde Franzen er utdannet ved Kunst- og Designhøgskolen i Bergen. Frantzen har de senere årene stilt ut ved blant annet på Høstutstillingen, Soft Galleri, Oslo, Galleri Svalbard, Nordland Kultursenter, KRAFT, Bergen, Trondheim Kunstforening og Kings Bay, Ny-Ålesund, Svalbard.

Utstillingen har mottatt tilskudd fra Billedkunstnernes Vederlagsfond og

BKA_Logo_srgb

_DSC6931

“Dobbeltblind” av Christiane Lieungh t.v. og “Måling: tekstil, Lillehammer, Oppland” av Hilde Frantzen t.h. Foto: Øystein Thorvaldsen.

_DSC6869

Jeg er sammenhengen i det hele (video, 6 min) av Lars Brekke. Foto: Øystein Thorvaldsen.

_DSC6942

Detalj fra verket “Plan to Conquer the House of the St. Nicholas” av Leander Schönweger. Foto: Øystein Thorvaldsen.

_DSC7024

Motiver fra høydevindkraftens historie (reparert/komprimert) av Margrethe Kolstad Brekke. Foto: Øystein Thorvaldsen.

_DSC7082

Detalj fra installasjonen “Dobbeltblind” av Christiane Lieungh. Foto: Øystein Thorvaldsen.

 

while watching you, Anja Carr

Er du en av dem som har dekket til webkameraet på laptopen din, i tilfelle noen kikker på deg? Anja Carrs nye, pelskledde apeskulptur på Oppland Kunstsenter ser deg uansett, der den sitter i buret sitt med et blikk som flytter seg rundt og en tåteflaske i munnen, som en slags forlengelse av tommelen. Installasjonen tar utgangspunkt i rommet, som allerede minner om et glassbur i en dyrehage – nå med kunstig gress på gulvet og jungeltapet i bakgrunnen. Dette tapetet er et populært innslag på norske soverom, men peker her på apens naturlige miljø – kun som et bilde – eller bakgrunn i et fotostudio. Carr er opptatt av vår trang til å fotodokumentere og manipulasjonen i dagens evige bildestrømmer: Tar du bilde fra riktig vinkel ser det ut som apen faktisk sitter i jungelen.

Carrs 30 separatutstillinger inkluderer gallerier i New York (kommende), London, Stockholm, Berlin og Oslo og hun har utført performance bl.a. i Amsterdam, London, New York, Miami og Paris. Nylige gruppeutstillinger omfatter Photo London 2019, Somerset House London, Nordisk Salong, Nordens hus på Færøyene, Tórshavn, Oslo Fashion Art Festival, Mellomstasjonen, Nasjonalmuseet, Oslo og When Will I Be Little Again?, Tadeusz Kantor Museet, Kraków. Hun er representert i en rekke offentlige samlinger og har drevet visningsrommet PINK CUBE i Oslo 2011-16, som nå er et nomadisk prosjekt med sin unike, rosa veggmaling iblandet kroppsvæsker og en overvekt av kvinnelige utstillere. Carrs kommende gruppeutstillinger i år inkluderer Ghost Gallery, Los Angeles, USA, Cankarjev domen, Ljubljana, Slovenia, Center for Contemporary Arts, Celje, Slovenia og Triumph Gallery, Moskva, Russland.

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond

www.anjacarr.com / Instagram: @anja_carr

 

_DSC6890

while watching you av Anja Carr. Foto: Øystein Thorvaldsen.

_DSC6921

while watching you av Anja Carr. Foto: Øystein Thorvaldsen.