Billedkunstner Caroline Ho-Bich-Tuyen Dang er kurator for utstillingen.

Utstillingen består av konvolutter og postkort , der 20 kunstnere fra 12 ulike land har bidratt. Tema for utstillingen er tid og avstand.

 

Mail art project

Tekst: Caroline Ho-Bich-Tuyen-Dang

Mail art, eller Postal art, var mest kjent på 1960-tallet hvor mange kunstnere begynte å sendte sine arbeider med post til forskjellige steder, for på den måten å være uavhengige av gallerier og den generelle kunstscenen. Dette Mail art prosjektet inkluderer tjue kunstnere fra tolv forskjellige land, og handler om tid og avstand. Vi lever i en verden hvor teknologi dominerer hverdagen, kommunikasjon må skje lynraskt, og konvoluttpost er i ferd med å forsvinne.

Prosjektet startet med å inviterte mange kunstnere fra hele verden, og tjue responderte positivt til konseptet og sa ja til i delta. Alle tjue kunstnere forpliktet seg til å lage og sende en konvolutt til prosjektkoordinatoren hver måned fra august 2014 til og med juli 2015. Prosjektet har nå kommet halvveis, og denne utstilling viser et utvalg av arbeidene siden august i fjor. Disse håndlagde konvoluttene, som det har tatt tid og omtanke å lage, står som en kontrast til de raske og korte svar vi kjenner fra elektroniske medier.

Det vi trodde skulle være et enkelt prosjekt viste seg å bli langt mer komplisert en forventet. I Norge og andre vestlige land er posten et enkelt og godt innarbeidet begrep. Slik er det imidlertid ikke i alle land; Munawar Ali Syed, en kunstner fra Pakistan, spurte om han kunne sende tre måneds arbeid sammen i én konvolutt fordi det ble for dyrt og sende konvoluttene enkeltvis. I løpet av åtte måneder har flere kunstnere i prosjektet enten reist eller flyttet til et annet land, og har sendt arbeidene sine derfra. Jolene Mok bor i to land, Sør Korea og Hong Kong. Før jul reiste hun til Island og Finland. Hennes arbeid handler om konstant transit med foto som viser forskjellige flyplasser.

Det var forventet at noen arbeider ville bli borte i posten. Fem arbeider har til nå forsvunnet, og to av disse var postlagt i Norge. Dette må man akseptere som en del av prosjektet.

I over ett år har Mail Art Prosjektet fulgt 20 kunstnerne fra 12 forskjellige land, og viser deres engasjement over tid. Den første måneden var kunstnerne mest pålitelige. Før jul ble det mange forsinkelser da mange av kunstnerne var presset på grunn av andre oppgaver og familieforpliktelser. Denne måneden var også arbeidene veldig forsinket.

Denne utstillingen viser arbeidene som er sendt i løpet av åtte måneder, fra august i fjor. Prosjektet skal imidlertid fortsette fram til juli i år, det vil si at kunstnerne skal sende fire arbeider til. Det er ironisk at prosjektet handler om kunst som sendes langsomt i posten, samtidig som jeg kommuniserer til alle kunstnerne via eposter og Facebook, for å holde dem løpende informert med bilder og endringer så fort de kommer.

Prosjektet skal avsluttes med ny utstilling et annet sted, der alle arbeidene skal vises samlet. Den utstillingen vil være annerledes enn denne i og med at arbeidene monteres stedsspesifikt. I tillegg vil en trykket bok med bilder og tekst lanseres samtidig på neste utstilling.

Kunstnere i prosjektet:

Kaisu Koivisto, Jason Rosenberg, Yngvil Samuelsberg Thomassen, Lauren Portarda, Sue Pedley, Brigit Heller, Lyndall Phelps, Jane Isakson, Carole Hampshire, Caroline Ho-Bich-Tuyen-Dang, Alison Clouston, Kathryn Ryan, Jolene Mok, Anna Widén, Sarah Goffman, Jingxing Geng, Monika Niwelinska, Dee Curtis-Tallisson, Munawar Ali Sayed,, Michelle Weinstein.