Lørdag 8 juni klokken 14 åpner utstillingene Å bli ufornemmelig av Sebastian Rusten og Trigonometry of Psychosis III av Andreas Lærum på Oplandia senter for samtidskunst. Åpningstale ved Eivind Slettemeås.

Utstillingene står frem til og med søndag 4. august.
Åpningstider: onsdag-søndag 12-16.
Besøksadresse: Kirkegata 68, Lillehammer.

Sebastian Rusten, Å bli ufornemmelig

Installasjonene som vises ved Oplandia senter for samtidskunst består av bearbarbeidet sanket materiale som sopp, bær, røtter, bark, kvae, trær og plantematerialer. Disse er tørket, kvernet og pulverisert, eller bearbeidet gjennom teknikker som tægerbinding og spikking. Verkene tar form av gulvbaserte installasjoner, tepper, eller mandalaer der mønsteret henter inspirasjon fra norske vevtradisjoner, samt skulpturelle arbeider i rommet laget av blant annet gamle juletrær og skogbunn.

Tematisk sett har utforskningene av naturmaterialer ført Rusten til fenomenologien, til Edmund Husserl og Maurice Merleau-Ponty; ideer om kroppsliggjøring, kollektiv subjektivitet, og situert kunnskap gjennom tenkere som David Abrams, Donna Haraway, Tim Ingold, og Astrida Neimanis. Han ser hvordan de samme ideene alltid har eksistert hos urbefolkninger verden over, og hvordan disse igjen reflekteres i Buddhistisk filosofi, psykologi, og praksis.

Sebastian Rusten (f. 1986) bor og arbeider i Oslo. Rusten gikk ut med mastergrad i medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo våren 2023, med fordypning i tekstil. Han har også studert håndverksteknikken tægerbinding i et kurs med Signe Irene Berg og hatt et opphold i Juneau i Alaska for å lære om kurvfletting med grantrerøtter og ravenstailveving. Rusten har deltatt med arbeider på Høstutstillingen 2023, Hovedøya Kunstsal (Oslo), og han har tidligere stilt ut ved blant annet Leveld Kunstnartun (Ål i Hallingdal).

Utstillingen er støttet av Regionale prosjektmidler for visuell kunst/Kunstsentrene i Norge og Vederlagsfondet.

https://www.sebastianrusten.com

Andreas Lærum, Trigonometry of psychosis III

I sitt kunstneriske virke ønsker Lærum å gjengi psykotisk virkelighet visuelt, bearbeidet, assosiativt og reflektert. Han bruker apofeniske teknikker for å forstå og tolke de bisarre inntrykkene. Apofeni er den menneskelige tilbøyeligheten til å se meningsfulle mønstre i tilfeldige data. Han knytter gjerne forestillingene sine til forskjellige fenomener innen eget interessefelt. For tiden er det fotografiets abstraksjon og relativitet, den kunstige og foreldede grensen mellom psyke og kropp, bionikk og sammensmeltningen av teknologi og biologi som opptar ham.

Ved Oplandia senter for samtidskunst viser han over 40 fotografier i ulike formater, samt tegninger.

Andreas Lærum (f. 1975) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen avdeling kunstakademiet 1998-2002. Han jobber med tegning, maleri, fotografi, lyd og video.

Lærum har en bipolar lidelse, og et hovedtema i kunstnerskapet er sykdom generelt, og psykose spesielt. De senere årene har Lærum stilt ut ved Spitsbergen kunstsenter (Svalbard), Tegneforbundet (Oslo) og Haugesund kunstforening.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet og Vederlagsfondet.

https://psychoticartistsunited.org/