Fredag 19. januar klokken 18 åpner årets første utstillinger på Oplandia senter for samtidskunst; “En liten utstilling om å komme hjem” av Borgny Svalastog, og “Himmelen ovenfra” av Daniela Bergschneider. Det blir taler av Geir Haraldseth, kurator ved Nasjonalmuseet, Siri Skjerve, styreleder for Norke kunsthåndverkere, Tom Svellet, leder for Hovedutvalg for kultur i Innlandet fylkeskommune og Jytte Sonne, varaordfører i Lillehammer kommune.

Utstillingene står frem til søndag 3. mars.

Vår besøksadresse er Kirkegata 68, Lillehammer.

Åpningstider: onsdag-søndag 12-16

Velkommen!

Så gammel, så ung, 2023, Borgny Svalastog. Broderi på håndhevet ull, slike,  metalltråd. 28 X 28 cm.

En liten utstilling om å komme hjem

40 monotypier fra jeg stod opp,
Vinteren var over,
og sa: Ja!
Jeg danset av all kraft.
Monotypiene er som blomster i Maria`s rosehage.
Bildene ville hjelpe meg å gjenvinne forklarelsen fra toppen av fjellet.
Nå stilles de ut, disse 40 monotypiene.
Det er en kjærlighetsballade om alle gledene, motgang og en viss fortvilelse,
og biografien min er kjærligheten til Sondre der jeg var elskelig.

Det lette – som er fylt av glede
om husrommet for oss
og alle helligdager over fødsel og død
og for å huske at kjærligheten ikke tar slutt.

Borgny Svalastog (f. 1943) er en profilert og produktiv kunstnere med et unikt spenn i sitt kunstneriske uttrykk. Svalastog er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi, og har en omfattende utstillingspraksis både nasjonalt og internasjonalt. De senere årene har hun stilt ut ved blant annet Nasjonalmusset, Drammens museum, Telemarksgalleriet, Silkeborg Bad og Museo Das Peregrinacions, Santiago de Compostella. Verkene hennes blir utført i mange ulike materialer og teknikker: metall, krystall, pastell, monotypi på rispapir og tekstil, broderi, dikt osv. Hun arbeider i alle målestokker, fra små fortellende arbeider til store romlige offentlige kunstprosjekter. Hun produserer både konseptkunst i museer og anvendt kunst utenfor museumsverdenen. Særlig kjent er arbeidene hennes med utsmykninger av kirker som omfatter kirketekstiler til over 50 kirker, utsmykninger og utforming av kirkerom i samarbeid med arkitekt. Svalastog er ridder av første klasse i St. Olavs orden (2016).

Oplandia senter for samtidskunst ønsker med denne utstillingen å bidra til å løfte frem en av regionens mest markante kunstnere, som oftere er vist både nasjonalt og internasjonalt enn i egen hjemby. Svalastog sine verk treffer samtiden med en dypt medmenneskelig grunntone.  Arbeidene etterstreber at vi som enkeltindivider settes i kontakt med oss selv, slik at vi også forbinder oss med hverandre.

I Borgny Svalastogs kunstverk veves alt sammen i materialer, referanser, form og farger. Inngangen er verket og du er selv ansvarlig for å se og oppleve. Kunstneren drar veksler på eksisterende historier og teknikker for å skape noe nytt i sine unike synteser. Hun er en fornyer av kirkekunsten og samtidkunsten, og evner å fortelle og formidle uansett om du møter hennes verk i en utstilling, i en seremoni eller i en publikasjon.

– Geir Haraldseth, kurator ved Nasjonalmuseet


Om Svalastog sine arbeider

Arbeide har falt på plass i rommene, som om det alltid har vært meningen at de skulle være der.

Denne kompositoriske rammen gjør at innholdet i verkene trer kraftfullt frem, lyser ut av billedflaten og gjennom formspråket og fargene som taler til noe dyptliggende i oss, i måten vi opplever verden. Svalastog behersker fargenes språk i alle nyanser og spektre. Hun bruker fargene på sin egen måte som snakker med kunsthistorien i vid forstand, kulturhistorien, mytologiene. Overlappingene og kombinasjonene av farger, gull og sølv, lag på lag, skaper bokstavelig talt dybde.

Svalastogs bilder er rike på symboler og gjentakende mønstre. Femstjernen er et av Svalastogs buemerker, slik korset og liljeblomsten med åtte kronblader også er det. I mange av arbeidene er det nærliggende å lese inn partiturer og musikalske tegn, men også myriader av symbolikk fra ulike kulturer og skriftspråk. For den som vil åpne seg for denne rikdommen av referanser, er det nærmest uendelig med tolkningsmuligheter i dette svært omfangsrike verksmettede kunstnerskapet.

Det å oppleve Borgny sine arbeider samme med Borgny selv tilfører en ny dimensjon; hennes eget liv, hennes erfaringer og tenkning er tilstede i hvert molekyl av verkene. Hvert tegn, hver farge, hvert motiv, hver form har historier knyttet til hennes lifssfære. De som får ta del i disse historiene er heldige.

På denne måten er hvert arbeid både dypt personlig og dypt allmengyldig. Det springer ut av kunstnerens levde liv og knytter seg til de store linjene i – og mellom – samtiden, fortiden og fremtiden.

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond og Fritt ord.

Tepper av Volver: www.volverstudios.com

Omtaler av utstillingen:

borgny-svalastog.no

Aerial (utsnitt) 2024 av Daniela Bergschneider. Foto: Øystein Thorvaldsen.

Himmelen ovenfra

Himmelen ovenfra som vises på  Oplandia senter for samtidskunst utforsker forholdet mellom tekstil og porselen i hybridskulpturer som dveler mellom det kjente og det fremmede, det levende og det livløse, det sterke og skjøre.

Daniela Bergschneiders kunstneriske undersøkelser er drevet av spørsmålet om hvor mye formal stimuli som kreves for å sette i gang publikums assosiasjoner til verkene. Med tekstil og porselen bruker hun to materialer som er lette å identifisere, men som likevel tillater bearbeiding slik at de kan fremstå fremmede for betrakteren. I hennes hengende skulpturgruppe «Aerial» (2023), ser porselenet ut som sarte bein, mens det halvtransparente og tynne stoffet ligner skulpturenes hud. Sammen danner de en skjelettstruktur som minner om kroppens indre anatomi og som visker ut grensene mellom innsiden og utsiden. Estetisk sidestilles det makabre og det skjønne og blandes i hverandre gjennom presist håndverk. Det sikre og flertydige formspråket gjør  henne til en spennende nykommer på den norske kunstscenen.

Daniela Bergschneider (f. 1986, Tyskland) er basert i Bergen, hvor hun tok sin mastergrad i 2020. Videre har hun sin utdannelse fra University of Paderborn, og University of Applied Sciences i Hamburg. Bergschneider har deltatt i gruppeutstillinger nasjonalt og internasjonalt, inkludert Årsutstillingen til Norske kunsthåndberkere flere år på rad, Vestlandsutstillingen (2023), Remnants of the future på Officinet i Copenhagen (2022), Hybrdia på SOFT galleri i Oslo (2021) og MUTA på USF Visningsrommet i Bergen (2021). Bergschneiders verker er inkludert i samlingen til Nasjonalmuseet i Oslo, KODE museum i Bergen, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim og samt samlingen til Gøteborg by. Hun arbeider også for tiden som foreleser ved University of Paderborn.

Utstillingen er støttet av Kunstsentrene i Norge (KIN) og Kulturrådet.

Se kunstnerportrett laget av Niorske Kunsthåndverkere her

daniela-bergschneider.com