BKOrdet, august 2021:

Når: Fredag 27. august kl. 11:30-12.30.
Hvor: Oppland Kunstsenter, Kirkegata 68, Lillehammer.

Fri entree!

Oppland Kunstsenter og Billedkunstnerne i Oppland har gleden av å presentere forfatter, filmskaper og billedkunstner Fatemeh Ekhtesari, som månedens kunstner i august 2021. Fredag 27. august viser hun to av sine dokumentarfilmer “Still” og “Unpublishable”.

Styret i BKO samarbeider med Oppland Kunstsenter om kunstnerpresentasjoner og kombinerer dette med felleslunsj den siste fredagen i måneden; en opplandskunstner presenterer et av sine prosjekter, eller forteller om sin kunstneriske praksis, og etterpå serveres det lunsj. Dette er en måte for kunstnerne i regionen å bli bedre kjent med hverandres arbeidsprosesser, styrke det kollegiale samholdet i Oppland, og å synliggjøre den profesjonelle kunstscenen i Oppland overfor et kunst- og kulturinteressert publikum.

Stillbilde fra “Still”. Billedrettighetene tilhører Fatemeh Ekhtesari.

Still er en kort dokumentar laget i Thailand, og er Fatemehs andre film. Den har en poetisk atmosfære, og tar for seg livene til barn på en skole i et av Bankoks slumkvarter. Filmen viser innsatsen til sosiale aktivister og deres arbeid for å forbedre barnas livssituasjon. Still inneholder en kombinasjon av håp og lidelse, og den fokuserer på barn og deres drømmer.

Fatemeh’s second film is a short documentary made in Thailand. This film with a poetic atmosphere deals with the lives of children in a slum on the outskirts of Bangkok and the efforts of social activists to improve their situation. “Still” contains a combination of hope and suffering and it focuses on children and their dreams.

Stillbilde fra “Unpublishable”. Billedrettighetene tilhører Fatemeh Ekhtesari.

Unpublishable, Fatemeh Ekhtsaris siste film, er en times lang dokumentar som undersøker sensur i Iran både i et historisk og samtidig perspektiv. Filmen har to deler: en historisk anmeldelse, og intervjuer med et utvalg av fremtredende iranske kunstnere. Den er en refleksjon rundt ytringsfrihetens vilkår i et diktatorisk land. Fatemeh ِِ Ekhtasari har selv opplevd det intense presset og sensuren i Iran de siste tiårene. Hun forteller historien om samtidens iranske forfattere sin kamp for å gi ut egne bøker og kampen mot sensur. En forkortet versjon av filmen vil bli vist i dette programmet (omtrent 15 min).

Unpublishable

Fatemeh Ekhtsari’s latest film is a feature-length documentary that examines the history of censorship in Iran and its current situation in about an hour. The film is divided into two parts: a historical review and interviews with prominent Iranian artists. And it is a reflection of the state of freedom of expression in a dictatorial country. Fatemeh ِِEkhtasari, as an artist who has been under the most intense pressure and censorship in Iran in recent decades, tells the story of book publishing and the efforts of contemporary Iranian writers in the fight against censorship. A shortened version of the movie will be displayed in this program.

Fatemeh Ekhtesari. Foto: Susanne Hætta.

Fatemeh Ekhtesari er en iransk poet, billedkunstner, filmskaper og forfatter, og har også en mastergrad som jordmor. Hun har gitt ut ni bøker, inkludert poesi, novellesamlinger og romaner. Den siste, “Vi overlever ikke”, er en tospråklig diktsamling på persisk og norsk, oversatt av Nina Zandjani.

I 2015ble Ekhtesari dømt til 99 piskeslag og 11,5 års fengsel i Iran på grunn av sitt litterære arbeid. Derfor forlot hun hjemlandet sitt og gjennom ICORNs nettverk kom hun til Norge i 2017 og ble Lillehammers fribyforfatter.