Lørdag 16. mars klokken 14.00 åpnet to duoutstillinger på Oppland kunstsenter;

Reading Palms med LELLO//ARNELL, og Working from the Inside med Sofie Nørsteng og Belinda Blignaut.

Åpningstale ved Jannecke Lønne Christiansen, billedkunstner og nestleder i Oppland kunstsenter sitt styre.

På åpningsdagen lørdag 16.3. holdt senteret åpent fra klokken 10.00 slik at det var mulig for publikum å se  performancen der Belinda Blignaut kapslet seg inn i leire i flere stadier.

Utstillingene står frem til 28. april. Våre åpningstider er onsdag – søndag, 12 – 16.

 

LELLO//ARNELL, Reading Palms

I sin separatutstilling ved Oppland Kunstsenter viser kunstnerduoen LELLO//ARNELL nye arbeider sammen med to serier fra tidligere år. Problemstillinger rundt verdensbildet  er et tema som går igjen i duoens arbeider og en fascinasjon for menneskets evne til å konstruere en virkelighetsforståelse – mer eller mindre basert på faktiske forhold – danner et basis for mye av deres arbeid. Som kunstnere forsøker de å bygge universer og dramaturgier hvor en serie problemstillinger smeltes sammen til en paradoksal assosiasjonsrekke snarere enn til kunstverk hvis betydning kan låses opp med én bestemt nøkkel.

Utstillingens tittelverk, Reading Palms,  er et godt eksempel på denne prosessen, hvor destillasjonen av en rekke ideer til ett, enkelt og autonomt objekt har endt opp i noe svært gjenkjennelig men likevel fremmed og urovekkende. Gjennom en serie skulpturer bestående av simple plantekasser i malt og umalt kryssfinér fylt med dolomittstein har kunstnerne plassert levende palmer som er blitt overmalt med mørk grå akrylmaling. Skulpturene kunne gjerne glidd inn i generiske offentlige mijøer – på et kjøpesenter eller en flyplass. Palmen er i seg selv en plante som er knyttet til en mengde – ofte motstridende – konnotasjoner. Den er et kulturelt objekt hvis siluett er ikonisk og som like gjerne assosieres med høykultur som lavkultur. Seriens tittel – Reading Palms  – spiller inn et ytterligere, overnaturlig element inn i verkenes lesning. Plantenes behandlig; plast-laminerte og isolerte, fremstår som ondskapsfull, nesten nidkjær. Og ved avfotografering blir de øyeblikkelig til historiserte objekter, i sort/hvitt. Reading Palms  består av fotografi, collage, skulptur og relieff og er en presis introduksjon inn i LELLO//ARNELLs kunstneriske univers.

 

Jørgen Craig Lello (f. 1978) og Tobias Arnell (f. 1978) har arbeidet sammen under navnet LELLO//ARNELL siden 2003. Begge er utdannet med Diplom fra Kunsthøgskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet. De har hatt en omfattende utstillingsvirksomhet med separatutstillinger ved institusjoner og gallerier i inn- og utland. De har deltatt på mønstringer som Norsk Skulpturbiennale ved Vigelandsmuseet og Lights On: norsk samtidskunst ved Astrup Fearnley Museet i tillegg til gruppeutstillinger ved Boghossian Foundation (Brussel), Museum Dhondt-Dhaenens (Deurle) og The International Centre of Graphic Arts (Ljubljana). LELLO//ARNELL har også en utstrakt utsmykningsvirksomhet og har gjennomført utsmykninger ved bl.a. Universitetet i Oslo, Norges Handelshøyskole og Forsvarets Forskningsinstitutt. De er representert av Jozsa Gallery† (Brussel), Galerie Reinhard Hauff† (Stuttgart), og Mario Mauroner Contermporary Art (Wien).

www.lelloarnell.com

_DSC4870

Foto: Øystein Thorvaldsen.

_DSC4896

Foto: Øystein Thorvaldsen.

_DSC4907

Foto: Øystein Thorvaldsen.

_DSC4937

Foto: Øystein Thorvaldsen.

 

Sofie Nørsteng og Belinda Blignaut, Working from the Inside

I sin duoutstilling Working from the Innside ved Oppland kunstsenter viser Sofie Nørsteng (1981, Lillehammer) og Belinda Blignaut (1968, Sør-Afika) kroppslige og prosessuelle skulpturer utarbeidet i leire. Utstillingen er et resultat av kommunikasjon kunstnerne i mellom via Instagram, og er uttrykk for hvordan kunstneriske samarbeidsprosjekt kan materialiseres på tross av store fysiske avstander og ulik kulturell bakgrunn.

Kunstnerne deler en felles interesse for leirens egenfarge, den kunstneriske arbeidsprosessen og hvordan objektene dannes og fremstår. Gjennom et sett forhåndsbestemte rammer, som kombineres med improvisasjon utformes objekter der intellektet og kroppslige erfaringer møtes i rå, upolerte skulpturelle arbeider.

Utstillinger har mottatt tilskudd fra Regionale prosjektmidler for visuell kunst

Belinda Blignaut har bakgrunn i en aktivistisk tilnærming til kunst, og arbeider i serier. Hun benytter lett tilgjengelige og dagligdagse materialer i sine arbeider. Gjennom flere tiår har hun jobbet med problemstillinger knyttet til transformasjon, med kroppen som det sentrale utgangspunktet. Arbeidene hennes er en undersøkelse av dype emosjonelle opplevelser som transformeres eller oversettes gjennom materialene og den kreative prosessen. https://belinda.co.za

Sofie Nørsteng arbeider med installasjon og objekter i keramisk materiale. Hun er opptatt av leirens iboende egenskap og det relasjonelle. I dialog med leiren streber hun etter å fremstille objekter hvis uttrykk og former beveger seg mellom det lekne, det ekspressive og det fabulerende. Og som i relasjon til hverandre fremstår som både kroppslige erfaringer, mellommenneskelige relasjoner, myter og naturelementer. www.instagram.com/sofienoersteng

Dokumentasjon av perfomancen Working from the Inside (filmet av Oppland Kunstsenter):

https://www.facebook.com/kunstopp.no/videos/2238465872841525/  og  https://www.facebook.com/kunstopp.no/videos/2283715398583774/

_DSC4859

Working from the Inside av Belinda Blignaut og Sofie Nørsteng. Foto: Øystein Thorvaldsen.

_DSC4827

Working from the Inside #1 og #2 av Sofie Nørsteng. Foto: Øystein Thorvaldsen.

IMG_1131

IMG_1137

Working from the Inside av Belinda Blignaut og Sofie Nørsteng. Foto: Øystein Thorvaldsen.