_MG_9630

Hemmelig skog og Naturinntrykk 1 og 2 av Johanne Losoa Larsson. Foto: Øystein Thorvaldsen

 

Minneord.

Billedkunstneren Johanne Losoa Larsson døde 31. mai 2018. Hun ble 75 år gammel.

Johanne ble født i Byluft ved Varangerfjorden i en samisk familie. 6 år gammel begynte hun på internatskole i Karlebotn, og på grunn av store avstander kom hun hjem bare i sommer-feriene. Dette fortalte Johanne på sin rolige og humoristiske måte, uten snev av bitterhet.

Som voksen, og med familie, tok hun fatt på studiet i Form og farge ved Nybu Husflidsskole i Lillehammer. I 1988 søkte hun på malerlinjen på Statens Håndverk- og Kunstindustriskole, og kom inn. Her gikk hun i 4 år. Etter endt utdannelse ble hun med i et atelierfellesskap i Hammergården på Lillehammer.

Johanne fikk stipender, hun deltok på urbefolkningsutstillingen «Arts from the Arctic», og hun var yrkesaktiv med deltakelse i både separat- og kollektivutstillinger helt til hun døde. Hun ble innkjøpt av blant annet Norsk Kulturråd og Sametinget.

I en katalogtekst til en utstilling i Lillehammer Kunstforening i år 2000 skrev intendant Gro Kraft: «Langt der inne i Johannes bilder åpner døren seg til en annerledes natur og kultur enn den jeg kjente. Et helt annet landskap enn mitt. Et lys og en stemning lagt i andre toner og størrelser. Her er en stor kjærlighet til fuktig torv, til gråslitte vedskier, til bølgeklippet sjø og mørkt hav, til saftige bær og stiv lyng – alt det naturen gir. Et knudrete landskap med langt utsyn, med lav vekst og saltet lys under en stor himmel».

Vi sørger over en nær venn og talentfull kollega, sjarmerende og jordnær som hun var.

Vi lyser fred over Johannes minne.

Ragnhild Enge og Finn Lande Andersen (billedkunstnere)