Kritkersamtale

 

Oppland kunstsenter initierer kritikersamtaler som tar utgangspunkt i utstillinger ved visningssteder i Oppland. Samtalene er åpne for publikum. Den første samtalen skal foregå på Oppland kunstsenter onsdag den 25.oktober klokken 19.00.

De aktuelle utstillinger er «Travel in the Mist» med Lise Kolstad Yuen ved Oppland kunstsenter og utstillingen «Smykker» med Liv Blåvarp ved Lillehammer kunstmuseum. Jorunn Veiteberg (kunsthistoriker), Kjetil Røed (kunstkritiker), og Rasmus Hungnes (Redaktør for kunstforum) sitter i kritikerpanelet. I samtalens siste fase åpnes det for innspill og spørsmål fra salen.

Denne muntlige formen for kritikk synliggjør at kritikerens synsvinkel er en av mange mulige, og åpner for motstridende lesninger og direkte meningsbrytning. Hensikten er at kritikernes refleksjoner ikke blir stående som en endelig/ferdig tekst, men inngår i – og åpner for samtale rundt utstillingene.

 

Kritikerpanelet:

Jorunn Veiteberg (1955) er kunsthistoriker og kurator med magistergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Bergen, og en doktorgrad fra 2000 om norske plakater. Hun har blant annet vært professor ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (2002-2015),  og sittet som redaktør for tidsskriftet  Kunsthåndverk (1998-2007). Hun har kuratert en rekke utstillinger, samt skrevet flere bøker. Hun er oppnevnt som medlem av Norsk kulturråd for perioden 2016–2019

Rasmus Andreas Hungnes (f. 1984) er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og opererer som kunstner, kurator, kritiker og trommeslager. Han har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, og er for tiden redaktør for tidsskriftet Kunstforum. Han har også skrevet for blant annet Morgenbladet, kunstkritikk.no og Billedkunst.

Kjetil Røed (1973) er anmelder og kritiker som blant annet har skrevet for Morgenbladet, Klassekampen, Billedkunst og kunstkritikk.no. Han har også skrevet i de internasjonale kunstmagasinene Frieze, Art Review og Artforum. Røed har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap og er kunstkritiker i Aftenposten.  Han arbeider  også som frilansskribent og frilanskonsulent for forlag.

 

Kort om utstillingene:

LIV BLÅVARP. ”Smykker” 17. 6. – 29. 10. 2017 ved Lillehammer kunstmuseum

Liv Blåvarp (1956) er en av vår tids ledende smykkekunstnere både nasjonalt og internasjonalt. Med sine store, håndlagede fargesterke smykker i tre, har Blåvarp skapt seg et tydelig varemerke på verdens smykkekunstscene. I denne omfattende utstillingen i Lillehammer Kunstmuseum presenteres kunstnerskapet gjennom et stort antall smykkeobjekter fra 1980-tallet og frem til i dag med store innlån fra private og offentlige samlinger. Flere nye arbeider er laget til utstillingen. I tillegg presenteres tegninger og skissebøker.

http://lillehammerartmuseum.com

Lise Kolstad Yuen. ”Travel in the Mist” 23. 9. – 29. 10. 2017 ved Oppland kunstsenter

Lise Kolstad Yuen (1964) er oppvokst på Lillehammer, men bor og arbeider i Oslo. Hun har hovedfag fra Statens Håndverk og kunstindustriskole (Oslo). Dette er Kolstad Yuen sin første separatutstilling i Norge etter ha bodd og arbeidet en lengre periode i Shanghai, der hun bla. etablerte Creek Art Center. I Lise Kolstad Yuen sine romlige og skulpturelle arbeider spiller materialene en sentral rolle. Hun setter de ulike overflatenes farger, strukturer og taktilitet opp mot hverandre, og skaper bevisst tydelige kontraster mellom disse. Olje, glass stål og tyll balanseres poetisk mellom gjenkjennelige figurative elementer, og noe mer abstrakt og tvetydig.

www.kunstopp.no