To kunstprosjekter fikk støtte gjennom tilskuddsordningen KUNSTGJØDSEL i år; ” Iskunst i det offentlige rom ” v/ Marit Hosar og ” Jegerlarven” v/ Erik Pirolt.

Hvert prosjekt fikk kr 40 000 hver og er midler som er avsatt gjennom Bildende kunstneres hjelpefond.

Tilskuddsordningen KUNSGJØDSEL skal gjøre det mulig å vise kunst utenfor det tradisjonelle gallerirommet.

 

Workshop i Vingnesvika

Workshop i Vingnesvika, februar 2013
Foto: Marit Hosar

Iskunst på isen, iskunst i det offentlige rom, iskunst som ønsker deg velkommen til Lillehammer-regionen.Det er hva kunstnerne i regionen ønsker å utvikle de kommende årene.

 

Regionens kunstnere har lang erfaring med stedsrelaterte kunstprosjekter i det offentlige rom. Stort sett har prosjektene vært gjennomført om sommeren, men nå ønsker kunstnerne å heve sin kompetanse på utvikling av kunstprosjekter vinterstid, der is er et viktig materiale.

Peder Istad er invitert til å være kunstnerisk prosjektleder. Istad har 20 års erfaring med å uttrykke seg med is i sine skulpturelle prosjekter. Hans erfaring vil være med å løfte regionens kunstnere og overføre kunnskap som vil komme regionen til gode.

 

Prosjektleder Marit Hosar ønsker å utvikle iskunstprosjektet til å skape en årlig iskunstfest ved nordenden av Mjøsa. Flere iskunstnere vil inviteres etter hvert.Iskunstprosjektet vil kunne inngå i programmet til Lillehammer Vinterfestival, men er i seg selv et selvstendig prosjekt.

Kunstutvalgets begrunnelse for tildeling:

Prosjektet har en inkluderende profil, og kunstfaglig utvalg ser det som særlig verdifullt å trekke inn kunstnere utenifra som bygger kompetanse sammen med kunstnere regionalt. Prosjektet peker utover det personlige kunstnerskapet og har betydning i en videre forstand.

Neste års workshop er en forlengelse av fjorårets workshop og gir mulighet for videre utvikling.

 

Prosjektet har fra før fått støtte fra Oppland fylkeskommune og Lillehammer kommune.

 

“Jegerlarven” av Erik Pirolt

Jegerlarven er en sosial skulptur/ konstruksjon som viderefører elementer fra tidligere konstruksjoner som ” Flyvende utsikt” og ” Paradisteleskopet”.
Skisse av Jegerlarven Erik Pirolt

Skisse av Jegerlarven
Erik Pirolt

Konstruksjonen skal i tillegg til sin skulpturform ha en rendyrket bruksfunksjon som jakt/ fiskebu og tilpasses behovene for dette.

Skulpturen vil inngå i et samarbeid med en planlagt kultursti/ elvehistorisk vandring langs Skodalsåa på Harpefoss, der friluftsliv, kultuminne og naturkunnskap er bærende elementer.

Skulpturprosjektet Jegerlarven av Erik Pirolt er ett av fem prosjekter som er invitert til Fragment og monument fra en nåtidsarkeologi. Alle prosjektene er stedsbaserte, skulpturelle, arkitektoniske, prosessbaserte og dokumentariske verker, produsert spesifikt for Gudbrandsdalen i tidsrommet 2013- 15. Prosjektet foregår i samarbeid med kommune, lokale kulturinstitusjoner og aktører, og knyttes direkte eller indirekte til historiske, kulturelle og/ eller samtidsaktuelle forhold, samtidig son de peker utover slike stedsspesifikke betingelser. Prosjektleder er Eivind Slettemeås.

Kunstfaglig utvalg sin begrunnelse for tildeling av midler:

Kunstfaglig utvalg mener at prosjektet føyer seg inn i en langsiktig strategi i å bygge opp en visningsarena på et sted som i dag ikke har noen profesjonell arena for formidling av visuell kunst.Utvalget ser Erik Pirolts skulptur og plassering som orginal og overraskende. Med et surrealistiske uttrykk tematiserer kunstneren forholdet mellom natur og kultur, det mystiske og uforklarlige.

Om harpefoss Hotell:www.harpefosshotell.no

Erik Pirolt: http://www.pirolt.org/index.php?/projects/treetopchair/

Tidligere arbeid av Erik Pirolt:

” Paradistelleskopet”

Paradistelleskopet av Erik Pirolt

Paradistelleskopet av Erik Pirolt