Program Bastard 2018 (trykk på lenken og last ned programfolderen)

 

Programposter Bastard 2018

Torsdag 31. mai

Fanzineverksted i regi av Pamflett på Oppland kunstsenter

Torsdag 31. mai, kl.10-15, holder Ann-Kristin Stølan og Fredrik Rysjedal fra Pamflett i Bergen workshop i hvordan produsere din egen fanzine med enkle grep og utstyr som saks, tusj og kopimaskin! Fanzine, satt sammen av ordene fan og magazine, og er et selvpublisert hefte. Fanzine-formatet opplever i disse postinternettider en ny vår, og omfavnes av det kreative feltet innen litteratur, kunst, illustrasjon og design. Maksimum 15 deltakere. Påmelding til post@kunstopp.no

 

PAMFLETT er et visningsrom, selvpubliseringsverksted og et kunst/designkollektiv i Bergen som ble startet mai 2016. Utstillingene hos Pamflett viser arbeider i krysningspunktet mellom kunst og design med fokus på selvpublisering og kunstnerbøker. Pamflett har et selvpubliseringsverksted som er tilgjengelig for utøvende kunstnere i Bergen der det går an å produsere ziner og bøker. Verkstedet har en Risograph MZ770e.

https://pamflett.no

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Opplandkunstsenter i samarbeid med Pamflett

21b


 

Fredag 1. juni

12.00 Åpning av kunstbokmessen Bastard (på torget) Åpningstale av Olav Brostrup Müller, kultursjef i Lillehammer kommune


Fredag 1. juni

Kl. 13.00 I skjæringspunktet mellom billedkunst og litteratur

– Billedkunstner og forfatter Thomas Kvam samtaler med litteraturviter og kritiker Espen Grønlie om sine to siste utgivelser; romanen Homo Sacco (Cappelen Damm) og en i skrivende stund ennå ikke utgitt kunstfaglig bok (kunstbokforlaget Uten Tittel) om Kvams Hamsunprosjekter. Begge bøkene er eksempler på et engasjerende og provoserende kunstnerskap med tilhørighet både i den visuelle samtidskunsten og i litteratur og tekst.

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

10

 

Thomas Kvam bor og arbeider som kunstner i Tyskland. Homo sacco, hans debutroman, ble levert og godkjent som avhandling innen kunstnerisk forskning ved Kunstakademiet i Oslo. Han er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og tok sin mastergrad i kunst ved Goldmiths College, London. Kvam har en rekke utstillinger bak seg nasjonalt og internasjonalt, og er innkjøpt av bla. Centre Pompidou.

 

Espen Grønlie er doktorgradstipendiat i litteratur ved Universitetet i Oslo, og kritiker i Dagbladet, Le Monde diplomatique og Vagant. Han har oversatt Dante Aligheris Om diktning på folkespråket og Giorgio Agambens Fellesskapet som skal komme. Ellers har han publisert tekster i Bokvennen, Bøygen, Glänta, Klassekampen, Klassisk Forum, Morgenbladet, Ny Poesi, Parergon, Prosa, Rett Kopi og Vinduet.


 

Fredag 1. juni

Kunstnerbøker i fokus – Kritikersamtale om aktuelle kunstnerbøker i regi av kunstbokmessen Bastard

Et kritikerpanel bestående av Jessica Williams fra Hverdag Books, Mathijs van Geest fra Apis Press og Christian Tunge fra HEAVY Books samtaler om 3 aktuelle kunstnerbøker. Med utgangspunkt i de utvalgte bøkene og egen praksis, vil samtalen dreie seg om kunstnerboken som format, og om utfordringer knyttet til produksjonen og formidlingen av denne. Moderator: Kunsthistoriker og kunstformidler Cecilie Almberg Størkson.

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

1

 

Cecilie A. Størkson (1986) er utdannet kunstner og kunsthistoriker. Hun jobber som daglig leder for visningsstedet Tag Team Studio, og freelance som kunstskribent og -formidler (blant annet for NUMER og Bergen Kunsthall). Størkson var med å starte opp Bergen Art Book Fair i 2013, og har ved flere anledninger skrevet og holdt foredrag om kunstnerbøker og fanziner.

 

Mathijs van Geest (b.1985, Nederland) er kunstner og kurator bosatt i Bergen. Han har studert ved Willem de Kooning Academy i Rotterdam og Kunst- og designhøgskolen I Bergen. Han samarbeider med kunstneren Bjørn Mortensen om publiseringsprosjektet Apis Press som fokuserer på eksperimentelle kunstbøker I små opplag. Fra 2018 er han direktor for Hordaland kunstsenter I Bergen. https://apispress.hotglue.me

 

Christian Tunge (f. 1989 i Stavanger) er en norsk billedkunstner med base i Oslo. Han er utdannet kunstakademiet i Gøteborg og arbeider primært med fotografi. I 2014 grunnla Tunge forlaget Heavy Books, som har gitt ut 17 bøker av nasjonale og internasjonale kunstnere. Han har selv utgitt fire bøker og deltatt utstillinger i Norge og Sverige. Tunge er også én av tre som står bak det kunstnerdrevne galleriet MELK i Oslo, hvor han har produsert over 40 soloutstillinger med Skandinaviske kunstnere.

www.heavybooks.net

 

Jessica Williams er en norsk-amerikansk kunstner utdannet i New York City og Oslo, med base i Oslo. Kunstnerskapet behandler både personlige og politiske temaer gjennom språk og bilder. I tillegg til å være aktivt internasjonalt gjennom utstillinger og publikasjoner, har hun jobbet med selvpublisering og kunstnerbøker i over 15 år.  Siden 2016 har hun drevet Hverdag Books, som både er et lite forlag og et ny plattform for norske kunstpublikasjoner. www.hverdagbooks.com

 


Fredag 1. juni

Lag din egen kunstner-button!

Fredag 1. Juni og lørdag 2. Juni mellom klokken 14 og 16 arrangerer kunst- og designkollektivet Pamflett et button-drop-in-verksted på torget i teltet til Kunstbokmessen Bastard. For 20 kroner kan du spesialdesigne din egen button; Lag mobile miniatyrkunstverk, politiske slagord, eller haute couture, etter eget ønske!

www.pamflett.no

20


Lørdag 2. Juni

Kl.12.00: Lansering og samtale i regi av tidsskriftet Kunsthåndverk og Norwegian Crafts

Kunsthåndverk og Norwegian Crafts inviterer til en samtale mellom Julia Døhlen Edin og Torbjørn Kvasbø i forbindelse med lansering av den skandinaviske utgaven av tidsskriftet. Tema: Er det hemmende eller fremmende for kunsthåndverkere og designere å bli satt inn i en skandinavisk sammenheng og tradisjon?

Servering av kaffe og bakverk.

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter i samarbeid med Kunsthåndverk og Norwegian Crafts

Kunsthåndverk


 

Lørdag 2. Juni

13.00: Kva er ei bok? Den illustrerte papirboka i ei digital tid. Samtale mellom Ida Lødemel Tvedt (Vagant) og Vilborg S. Hovet, forfatter av boka Kva er ei bok?

Boka viser hvordan ord og bilde sammen skaper mening i norsk, kunstnerillustrert samtidslitteratur. Med utgangspunkt i mediet bok og materialet papir, ser forfatteren hvordan tradisjonen fra livre d’artiste i Frankrike og The Book Beautiful i England fortsetter, mens kunstnerbøker – artists’ books – representerer noe nytt i den visuelle kunstens bidrag til bokkulturen.

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter i samarbeid med Vagant og Vilborg S. Hovet

Framside bok

Vilborg Stubseid Hovet (f. 1939) er dr.art. og cand.philol. med kunsthistorie, norsk, fransk og idéhistorie. Ho har undervist i høgskole, vidaregåande skole, vore programsekretær i NRK og har tidlegare gitt ut Den illustrerte boka. Historia om norsk bokillustrasjon, om kunstnarillustrert litteratur frå ca. 1200 til 2000.

 


 

Lørdag 2. juni

Lag din egen kunstner-button!

Fredag 1. Juni og lørdag 2. Juni mellom klokken 14 og 16 arrangerer kunst- og designkollektivet Pamflett et button-drop-in-verksted på torget i teltet til Kunstbokmessen Bastard. For 20 kroner kan du spesialdesigne din egen button; Lag mobile miniatyrkunstverk, politiske slagord, eller haute couture, etter eget ønske!

www.pamflett.no

20

 


 

Lørdag 2. Juni

Kl. 14.00: Paul John presenterer kunstbokforlaget Endless Edittions

Få innblikk i vilkårene rundt produksjonen av kunstnerbøker i USA. Endless Edittions er et kunstnerbok-initiativ fra New York som publiserer bøker for over 50 kunstnere, holder workshops og driver eget trykkeverksted.

www.endlesseditions.com

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter i samarbeid med Endless Editions og Pamflett

18 og 19

Paul John er en kunstner og initiativtaker til kunstbokforlaget Endless Editions. Han jobber også på Visual School of Arts i New York. John driver et av Endless Editions risographtrykkeri fra sin egen leilighet i Jersey City.


 

Lørdag 2. Juni

Kl. 15.00 Kristine Kleppo i samtale med Kjetil Røed om bokas plass i billedkunstfeltet

Kunstnere har alltid vært opptatt av å lese, men hva er egentlig bokas rolle i kunstfeltet i mer utvidet forstand? Hva er boka som skulpturelt objekt og bilde? Kjetil Røed (redaktør i Billedkunst) samtaler med Kristine Kleppo om boka i kunsten. Arrangementet er en slags preview fra Billedkunst # 5, 2018, som har Boka som tema. Her vil også Kleppo skrive en artikkel om temaet.

Sted: Oppland kunstsenter, Kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter i samarbeid med Billedkunst

Billedkunst

Kjetil Røed (1973) er anmelder og kritiker som blant annet har skrevet for Morgenbladet, Klassekampen, Billedkunst og kunstkritikk.no. Han har også skrevet i de internasjonale kunstmagasinene Frieze, Art Review og Artforum. Røed har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap og er kunstkritiker i Aftenposten.  Han arbeider  også som frilansskribent og frilanskonsulent for forlag.

 

Kristine Kleppo (f.1981) kommer fra Notodden og har jobbet med journalistikk og kommunikasjon i kulturbransjen i 10 år. Hun har vært redaktør for Cappelen Damms blogg Forlagsliv og informasjonsansvarlig på Kunstnernes Hus. I dag er hun skribent for magasinet Billedkunst og Naturvernforbundets magasin Natur og Miljø. Hun jobber også som markeds- og informasjonsansvarlig på Flamme Forlag. På fritiden har Kristine vært redaktør for chapbookforlaget AFV press og skrevet litteraturbloggen Kommafeil.


Lørdag 2. Juni

Kl. 16.00 Harpefoss Hotell/TILT presenterer Fremtidsruiner

Antologien Framtidsruiner er resultat av et mangeårig prosjekt der sju kunstnere og sju forfattere undersøker stedets skiftende betydning og ustabile identitet. Boka er den siste i rekken av bokserien TILT utgitt ved Harpefoss Hotell. Paneldeltakere: Susanne Christensen, Erling Mostue Bugge, Tore Engelsen Espedal og Stian Ådlandsvik.

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

6 6

TILT er en plattform for tverrfaglige samarbeid og nye prosjekter produsert og initiert av kunstsenteret Harpefoss hotell. TILT er en bokserie med hovedfokus på skjønnlitterære essays, sakprosa og kunstprosjekter, og utgir og produserer også i andre formater som film, kunst i offentlige rom-prosjekter og en podcast.

 

Erling Moestue Bugge er forfatter og kunsthistoriker, og er utdannet ved University of Sussex og Universitetet i Oslo.  Bugge publiserer artikler og essays om nyere norsk kunst og arbeider med prosjektet «Indre rom: entropi og subjekt i norsk kunst på 80-tallet».

 

Susanne Christensen (f.1969, København, Danmark) er litteraturkritiker og essayist. Hun skriver for blant annet Klassekampen og Vagant, og har publisert artikler i en lang rekke tidsskrifter og antologier. Videre har hun gitt ut Den ulne avantgarde. Kritiske tekster fra 00-tallet (Flamme Forlag 2011) og En punkbønn. Musikk og aktivisme i Russland og Nord-Amerika (Forlaget Oktober 2015).

https://tigerclaws.blogspot.no

 

Tore Engelsen Espedal (1984) er skribent og idéhistoriker bosatt i Napoli og på Kapp. Han har arbeidet som foreleser ved Kulturakademiet, er medredaktør i tidsskriftet Vagant og har publisert tekster i en rekke tidsskrifter og antologier.

 

Stian Ådlandsvik (f 1981 Bergen) er billedkunstner bosatt i Oslo. Han har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo og Hochschule für bildende Künste, Hamburg. Arbeidene hans er stilt ut nasjonalt og internasjonalt på visningssteder som Z Gallery Arts (Vancouver BC), Noplace (Oslo), Künstlerhaus Bethanien (Berlin), Galleri Erik Steen (Oslo), Season gallery (Seattle), 1/9 Unosunove (Roma), MOT International (London). Videre er Ådlandsvik innkjøpt av blant annet Astrup Fearnley Museet, og Nomas Foundation (Roma).


 

Lørdag 2. Juni

Kl. 17.00 Samtale om publikasjonen Håndbok for lydarbeid i visningsrom ved Julie Lillelien Porter og Jørgen Larsson

Samtalen vil kretse rundt behovet for praktisk kunnskap om arbeidet med lyd i rom, og erfaringer med kuratering av lydkunst fra en av Nordens fremste eksperter på området. Hvordan løse utfordringer med lyd i visningsrommet? praktiske øvelser med verktøy for akustisk analyse, og overbevisende argumenter for å ikke bruke hodetelefoner i utstillinger, er noen av holdepunktene i samtalen.

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

HÅNDBOK_FOR_LYD_Forside_

Jørgen Larsson (1972) er utdannet pianist og lydkunstner. Hans verk har blitt vist i gallerier i Norge og internasjonalt. Leder av Bergen senter for elektronisk kunst, BEK (2000) og Lydgalleriet (2007-12) der han organiserte over 40 utstillinger. Kuratert graffitiprosjekt på Bergen Kunsthall og Sentralbadet (2003-2006). Han komponerer musikk for dans og filmer og improviserer jevnlig for stille filmer.

 

Julie Lillelien Porter (1975), kunstnerisk leder ved Lydgalleriet. Utdannet billedkunstner fra Glasgow School of Art og Kunsthøgskolen i Bergen med stedsspesifikk kunst som hovedretning. Aktiv i Bergens kunstscene i mange år, blant annet som en del av kunstnergruppen Ytter. Hun var produsent for konferansen Ephemeral Sustainability i 2012, en konferanse om lydkunst, stedsspesifikk og flyktig kunst. www.lydgalleriet.no


 

Lørdag 2. Juni

Kl. 18.00 Politisk økologi. Presentasjon av det tverrfaglige prosjektet ENSAYOS – Audun Lindholm samtaler med Randi Nygård og Karolin Tampere

ENSAYOS er et tverrfaglig prosjekt i fire deler, grunnlagt på Ildlandet i Chile i 2011 av kurator Camila Marambio. Kunstnere, lokalbefolkning og forskere studerer og engasjerer seg i ulike tema knytta til politisk økologi. Ensayo#4 startet i 2015 og undersøker forvaltning, språk, verdier og identitet knyttet til kyst og hav, med utgangspunkt i Chile og Norge. Målet er å sammen forstå, formidle og håndtere de store ressurs-, miljø- og klimaproblemene vi står ovenfor, på nye og bedre måter. www.ensayostierradelfuego.net

Sted: Norsk Litteraturfestival sin scene ved Elephant kunsthall, Wiesegate 4

Arrangør: Oppland kunstsenter

 

Karolin Tampere er billedkunstner og kurator med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen og De Appel Curatorial Program, Amsterdam. Parallelt med egne prosjekter har hun skrevet for kunstpublikasjoner, undervist og samarbeidet med visningsrom i Norge og internasjonalt. Sammen med kunstner Randi Nygård jobber hun med Ensayo#4, et mangehodet tverrfaglig prosjekt som fokuserer på forvaltning av havet og kystlinjen. Nygård og Tampere er billedredaktører for Forfatternes Klimaaksjon sin webside.

 

Randi Nygård er biledkunstner med mastergrad frå Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Hun har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland, vært på flere artist in residence opphold og mottatt en rekke stipend, blant annet Statens 5-årige arbeidsstipend. Nygård er innkjøpt av flere private og offentlige samlinger. Hun skriver også tekster om kunst. Sammen med kurator Karolin Tampere jobber hun med Ensayo#4 og med kunstdelen av Forfattaranes klimaaksjon. www.randinygard.com https://forfatternesklimaaksjon.no/

 

Audun Lindholm, f. 1980, er ansvarlig redaktør i litteraturtidsskriftet Vagant . Han har siden 1999 drevet mikroforlaget Gasspedal, og var i 2003 en av initiativtakerne til Audiatur – Festival for ny poesi. Seneste utgivelse: Alt menneskelig. En bok om Stig Sæterbakken (2016).


Lørdag 2. Juni

19.00 Bastard sin fest. DJ og forfriskninger

Sted: Oppland kunstsenter, kirkegata 68

Arrangør: Oppland kunstsenter/Kunstbokmessen Bastard


Oppland_bastard_2018_3.indd

Oppland_bastard_2018_3.inddOppland_bastard_2018_3.indd

Oppland_bastard_2018_3.indd

Se også egne programposter i Norsk Litteraturfestival sitt program på side 112, 69, 75, 89, 90 og 91