Oppland kunstsenter inviterer til åpent møte om Kunstplan E6 Biri-Otta.
Kunstplanen er en del av prosjektet “Ny E6-en regional utviklingsmotor”
og blir presentert av de to kunstkonsulentene Eivind Slettemeås og Viel Bjerkeset Andersen.
Tidspunkt: tirsdag 6. mai kl 18 00 i kunstsenterets nye lokaler i Kirkegata 68; Bøndernes hus 2. etasje.
Spørsmål og debatt.
Velkommen!
Om Kunstplanen og prosjektene.
Tekst: Eivind Slettemeås.
I august 2013 startet arbeidet med kunstplan for strekningen E6 Biri – Otta. Kunstplanen inngår som ett av flere prosjekter i samarbeidsprosjektet ”Ny E6 – en regional utviklingsmotor” og diskuterer tre hovedretninger for kunstprosjekt.
Prosjektet ”Dokumentasjon” omhandler selve veiprosjektet, inngripen i landskapet og endringene som oppleves i kjølvannet av utbyggingen. I samarbeid med Maihaugen, Gudbrandsdalsmusea og Norsk vegmuseum inviteres fire kunstnerne med blikk utenifra til å arbeide med det historiske aspektet ved E6-utbyggingen. Hvordan kan kunst som alternativ til tradisjonell dokumentasjon fange det flyktige, det vi kanskje ikke tenker over og legger merke til i kjølvannet av vegbyggingen som prosess?
I prosjektet ”Kunst som stedsutvikling” vil utvalg fra kommunene selv som definere og utvikle kunstplaner gjennom lokalt engasjement og forankring. Flere tettsteder blir liggende i bakevja når ny E6 tas i bruk, og en viktig oppgave blir å få flere til å kjøre av E6 med tanke på å bruke stedene, bli værende lenger og møte nye opplevelser. Hvordan kan kunstprosjekt medvirke i prosesser med å tenke kreativt om nye muligheter? Hva bør dyrkes videre som regionens og i de ulike steders egenart?
Landemerke. I tillegg diskuterer kunstplanen et nytt landemerke langs nye E6, med ambisjon om å generere omtale utover landegrensene. Sistnevnte prosjekt er foreløpig kun skissert som mulighet for fremtidig realisering og er uten konkrete tiltak for gjennomføring. Denne avstanden fra idé til realisering blir brukt som en mulighet til å tenke gjennom hvordan vi tenker et ”landemerke”.Er det en skulptur i monumental forstand eller et verk som inngår som en del av selve kjøreopplevelsen, skal det inngå i et allerede symbolsterkt landskap eller er det mer interessant å utnytte formidlingspotensialet i den immaterielle digitale teknologien?
En rød tråd i alle delprosjektene er at de er tenkt å bidra til en større samtale om hvordan samfunn generelt endres og påvirkes, og hva som særpreger Gudbrandsdalen som sted for historie, kultur, kunnskap og opplevelser. Og under det hele ligger spørsmålet om hvordan økonomisk verdiskaping kan forenes med kunstens egenverdi, kvalitet og gode kunstopplevelser.
Fakta
- Satsingen ‘Ny E6 – en regional utviklingsmotor’ skal gi trafikantene på og langs E6 i Gudbrandsdalen gode reiseopplevelser slik at Gudbrandsdalen blir den foretrukne reiseruta mellom sør og nord, og sør og vest.
- De gode reiseopplevelsene skal skapes gjennom nærings-, steds- og reiselivsutvikling og trafikksikkerhetstiltak på E6.
- Statens vegvesen v/E6 Biri-Otta-prosjektet, Oppland fylkeskommune og Visit Lillehammer har gått sammen i ‘ Ny E6 – en regional utviklingsmotor’ for å koordinere egne reiseopplevelsesprosjekter og for å stimulere lokale aktører til å utvikle reiseopplevelser som får trafikantene til å svinge av E6 og legge vegen om tettstedene og lokalsamfunnene.
- Midt-Gudbrandsdal næringsforening og Nasjonalparkriket reiseliv er også knyttet til satsingen.
- Det er mangfoldet i reiseopplevelsene på og langs E6 som skal gjøre turen gjennom Gudbrandsdalen verdt å ta.
- Satsingen ‘Ny E6 – en regional utviklingsmotor’ er et unikt samarbeid om å skape lokal vekst og utvikling som følge av en ny veg.