Fredag 27.9. kl. 12 inviterer Billedkunstnerne Innlandet (BKI) til et foredrag av arkitekt Per Erik Fonkalsrud på Oplandia senter for samtidskunst.

BKI-ordet er en faglig møteplass for kunstnerne i regionen som bidrar til kunnskapsdeling, å styrke det kollegiale samholdet, og å synliggjøre den profesjonelle kunstscenen i Innlandet overfor et kunst- og kulturinteressert publikum. Etter presentasjonen serveres enkel lunsj.

Velkommen!

Kort om foredraget

«Stedskunst eller desentralisert kunst. 3 eksempler fra Per Erik Fonkalruds tid i fylkeskommunen 2012-2020».

Eksempel 1: Vegskille. Et samarbeid med Statens vegvesen 2013-2017. Vegskille som prosjekt sprang ut av et samarbeid som oppstod i 2012 da ny E6 gjennom Gudbrandsdalen fra Ringebu til Sjoa stod på terskelen for byggestart. Målet var å skape attraksjoner i de tettstedene som «mistet» E6.

Eksempel 2: Mjøsa – et kunstprosjekt 2014-2019. Prosjektet var initiert av Egil Martin Kurdøl og med Per Bjarne Boym som kurator. Målet var å invitere kunstnere med tilknytning til Mjøsområdet for å skape arbeider i nærområdet til Mjøsa.

Eksempel 3: Tankeplass – trinn 1: 2016-2020. Her ville vi invitere kunstnere til å skape attraksjoner langs Pilegrimsleden gjennom Oppland. Fem kommuner ble med i prosjektet og en konkurranse med 3 deltakere i hver kommune ble avviklet.

Kort bio om foredragsholderen Per Erik Fonkalsrud

Per Erik Fonkalsrud er arkitekt MNAL og er 75 år. Hans utdannelse er fra NTH 1967-73 og fra Kunstakademiet i Warszawa 1971-72 der han var stipendiat hos prof. Oskar Hansen. I sin yrkeskarriere har han utenom arkitektfaglige og planfaglige oppgaver hatt mye med kunstprosjekter å gjøre. Fonkalsrud tok initiativ til polsk-norsk kunstprosjekt 1987 i Lillehammer med en senere oppfølging i 2008 og i Polen 2010. Han har vært sekretær for store utsmykkingsprosjekter: OSL på Gardermoen, Forsvarsbygg, Telenor Eiendom Fornebu, Steen & Strøm kjøpesenterkjede. Han satt også i styringsgruppa for kunst under OL 1994 på Lillehammer. I Oppland fylkeskommune har han de siste årene i jobb vært prosjektleder for tre større kunstprosjekter, som presenteres her.