Høstprogrammet ved OSS starter med åpningen av to relasjonelle utstillinger der deltakelse og prosess står sentralt; Lørdag 31. august klokken 14 åpner Aire Incandescente Glødende luft med kunstnerduoen Relampágo, og Beyond our kitchen med Ana Brotas og Dawid Dobrucki på Oplandia senter for samtidskunst. Utstillingene står frem til 20.10.2024.

Fra utstillingen Aire Incandescente Glødende luft. Foto: Øystein Thorvaldsen
Fra utstillingen Aire Incandescente Glødende luft. Foto: Øystein Thorvaldsen

Aire Incandescente (Glødende luft)

Relámpago er en pop-up tegneklubb som startet opp i 2021. Prosjektet er viet tegningens gleder og er et rom for samarbeid med publikum. På spansk betyr Relámpago “lyn”, og liksom lyn søker tegneklubben å tenne en gnist; en unik opplevelse drevet av samarbeid og samhold.

Aire Incandescente – Glødende Luft på Oplandia senter for samtidkunst er kunstnernes første utstillingssamarbeid. Med utgangspunkt i sin felles søramerikanske bakgrunn og navnet Relámpago (lyn), undersøker de ulike perspektiver på – og forståelser av fenomenet lyn i Mesoamerika og Andesfjellene fra tiden før spansk innflytelse. Dette har resultert i et oppslukende scenario som leder publikum gjennom jordiske og underjordiske riker, og introduserer forskjellige tegnemuligheter og materialiteter.

Alejandra Aguilar Caballero (1989 Mexico) er en billedkunstner med base i Oslo. Hun har en kunstnerisk praksis som beveger seg fritt mellom tegning, tegneserie, grafikk, installasjon og kunstnerbøker. www.alejandraguilarc.com

Viviana Cárdenas (1985 Columbia) bor og arbeider i Oslo. I sin praksis arbeider hun med fiktive fortellinger gjennom språk, installasjon, design, grafikk, animasjon og lyd. www.vivianacardenas.com

Beyond our kitchen

Utstillingen Beyond our kitchen har fermenteringsprosessen som omdreiningspunkt og forbinder praksisen med økologiske, kulturelle og affektive betydninger. Publikum inviteres til å medvirke i en fermenteringslabb, dele oppskrifter og se utstilte eksempler på fermentering.

Praksisen rundt fermentering av mat har dype historiske røtter som involverer tid, samarbeid og fantasi. Oppmerksomheten rettes mot maten vi spiser, og minner oss på at vi er en del av noe større, som biologisk og historisk strekker seg ut over vårt eget kjøkken. I en tid der masseproduksjon preger vår diett, reflekterer Beyond our kitchen over hvordan fermentering kan utvide kjøkkenet til et sted der kunstneriske prosesser er ramme for- og skaper forbindelse mellom makro og mikro, minne og fiksjon, fortid og det som skal komme. 

Ana Brotas (f. 1990, Portugal) har bakgrunn fra offentlige kunstprosjekter, audiovisuell kommunikasjon og pedagogikk. Hun undersøker skjæringspunktene mellom språk og miljø via tverrfaglige og deltakende kunstverk. www.anabrotas.com

Dawid Dobrucki (f. 1988, Polen) er interessert i matlagings- og sankeprosesser med ulike typer bakterier og sopp. Han bruker eksperimentelle gjæringsmetoder basert på kunnskap fra sin bestemor.

Utstillingen er støttet av Regionale prosjektmidler for visuell kunst/Kunstsentrene i Norge.

Fra utstillingen Beyond our kitchen av Ana Brotas og Dawid Dobrucki. Foto: Øystein Thorvaldsen.
Fra utstillingen Beyond our kitchen av Ana Brotas og Dawid Dobrucki. Foto: Øystein Thorvaldsen.