I sin kunstnersamtale søndag 23. Oktober vil Signe Johannessen snakke om og belyse samfunnets behov fo å skape fiendebilder, og menneskets relasjon til andre arter enn oss selv, som for eksempel hvalen. Presentasjonen tar utgangspunkt i arbeidene Beistet & syklonens øye som stilles ut ved Oppland Kunstsenter, samt hennes arbeidsmetode som kunstner.

Beistet & syklonens øye

Signe Johannessens arbeid undersøker grunnleggende spørsmål omkring liv, teknologi og etikk utfra et maktperspektiv. Gjennom å nærme seg kropper som lever i hav og industrien rundt disse, ønsker hun å komme tett innpå menneskets syn på egen suverenitet. Ved å sammenføre vitenskapelige, litterære og personlige referanser diskuterer produksjonen menneskets stadig pågående behov for å yte vold mot naturen.

I produksjonen Beistet & syklonens øye har kunstneren samlet materiale fra reiser til Finnmark hvor hun har sine røtter. I møtet med fiskere og eldre hvalfangere fra Mehamn har hun fordypet seg I berettelser om formoderen som samlet hvalknokler i hagen og tok med barn fra fiskeværet ut i fjæra på leting etter det som ble skyldt opp fra dypet langs nordishavet. Dette kan anes i verket Olaus Magnus teori.

I 1999 overlevde kunstneren en brutal syklon i India som tok mer enn 15.000 liv. Under sine tilbakevendende reiser til katastrofens episentrum ved den Bengalske vik har kunstneren produsert det filmmateriale, som i verket Hic sunt dracones veves inn i et arkivmateriale fra en norsk hvalfangstbåt på 1940-tallet.

I Oppland Kunstsenters lokaler vises også arbeidene Module og Ormen, som er spor av kunstnerens arbeid under vann. Med utgangspunkt i Hamarkrøniken (1600-tallet)tok hun med marinbiologer på observasjon i Mjøsa. Dette ble en undersøkelse som fulgte Opplands mytiske undervannskropp, Mjøsormen, og hva den kan ha sett på sin vei nordover mot Lillehammer.

Verket The beast in the archive ble produsert i Naturhistorisk riksmuseum, i Stockholms arkiver. Signe Johannessen kombinerer huder og kroppsdeler av nålevende marine dyr, med fossile funn fra havdyr som levde lenge før menneskets tilblivelse.

Den forvitrede hvalknokkelen i produksjonen er et funn fra slektningens samling. Boken om prosjektet Beistet & syklonens øye utdyper arbeidet ytterligere og er til salgs på Kunstsenteret.

www.signejohannessen.se

 

Åpningstider for Oppland Kunstsenter: Onsdag-søndag 12 -16

Adresse: Kirkegata 68

Tlf. 971 22 422 (09:00 – 16:00)  E-post: post@kunstopp.no

Søndag 23.Oktober er utstillingens siste dag. Ny utstilling åpner den 5. November kl. 14.00