Kjetil Skøien er en av 16 kunstnere som deltar på turnéutstillingen til Østlandsutstillingen 2016 i Lillehammer. Fredag 27. og lørdag 28. mai vil publikum kunne oppleve performancen Første og siste setning i Oppland Kunstsenter fra kl. 13 til kl. 16.

Et performativt dikt som varer i 6 timer
Performance fremstår som et langt dikt hvor den første og siste setning i alle bøker billedkunstneren og teaterregissøren Kjetil Skøien har lest de siste førti år, leses høyt.

unnamed

Setningene er organisert etter forfatternes navn, alfabetisk, alle forfattere på A først, så forfattere på B etc. Forestillingen begynner med at navnene på alle forfattere på A fra Skøiens bokhylle leses, så leses den første setningen i alle bøkene til forfattere på A, så den siste setningen i alle bøkene til forfattere på A, deretter fortsetter lesningen med forfattere på B osv. hele alfabetet ut til forfattere på Å. Gulvet vil være fylt med bøker som Skøien står på. Under og etter performancen selges disse for 20 kroner per bok.

Kjetil Skøien har lest daglig de siste førti årene, så det er en stor mengde bøker i hans bokhyller, fordi ingen er utelatt, Skøiens bøker står alfabetisk etter forfatternes etternavn i hans bokhyller. Skøien har ikke lånt bøker på biblioteker, han leser bare bøker han eier selv. Det vil være en slags kollisjon mellom tekstene fordi forfattere med veldig forskjellig språk og innhold og fra forskjellige land og tider står inntil hverandre i bokhyllene. Eksempel: Forfattere på A: Adonis, Theodor W. Adorno, Hanne Aga, Naja Marie Aidt, Gennedij Aigi, Emil Ajar, Anna Akhmatova, Rafael Alberti, Svetlana Aleksijevitj, Pedro Almodovar, Jacques Pierre Amette, Martin Andersen Nexø, Laurie Anderson, Roy Anderson, Ursula Andkjær Olsen, Leonid Andrejev, Ivo Andric.

Som performancekunstner legger han sin tolkning av tekstlinjene i utførelsen, men ikke som en skuespiller som dramatiserer en tekst. Tekstene vil fremstå som et modernistisk dikt, hvor absurditet, ny mening, humor og annet vil oppstå ved prosjektets tvang og tilfeldighetsprinsipp. Prosjektet utvikler seg hele tiden ved at hver gang Skøien er ferdig med å lese en bok, legges første og siste setning inn i manuset, der de hører hjemme. Leser han for eksempel i morgen en roman av George Perec vil den første og siste setningen presse seg inn på riktig sted i manuset blant forfattere på P, etter Octavio Paz og før Saint John Perse og skape en ny tekstsammenheng. Forestillingen/ lesningen/ performancen vil utføres av Kjetil Skøien alene eller av ham og en eller to andre forfattere som er forespurt om de vil være med.