Fra Grethe Winther Svendsens workshop Foto: Christian Winther Farstad

Fra Grethe Winther Svendsens workshop
Foto: Christian Winther Farstad

Lørdag 26. september åpner “SKILLS – Thinking through Making, Telling by Hand”. Dette er  en internasjonal gruppeutstilling produsert av Nordnorsk kunstnersenter.  Utstillingen retter fokus mot håndverksmessig kunnskap, og undersøker hvilken rolle den kan spille i dagens samfunn. De deltagende kunstnerne er: Hedda Bjerkeli (No), Paulo Goldstein (GB), Tuva Gonsholt (No), Kaarina Kaikkonen (Fi), Vidar Koksvik (No), Britta Marakatt-Labba (Se), Solveig Ovanger (No), Kjell Rylander (Se), Kim Simonsson (Fi), Janna Syvänoja (Fi), Silje Figenschou Thoresen (No), Grethe Winther-Svendsen (No) og Annika Åkerfelt (Se).

 

 

Paulo Goldstein: Stol fra The Scarcity-project, 2014  Repaired Anglepoise 2012 Repaired Headphones, 2012

Paulo Goldstein:
Stol fra The Scarcity-project, 2014
Repaired Anglepoise 2012
Repaired Headphones, 2012

Begrepet skill – som på norsk kan oversettes til ferdighet – har fått ny aktualitet de seneste årene. Både billedkunsten og kunsthåndverket har tatt en vending bort fra det rent konseptuelle, og mot et fokus på selve objektet, dets materialitet og den kunnskapen som ligger bak objektets tilblivelse. Utstillingen SKILLS kan ses i sammenheng med denne vendingen. Samtidig blir kunsthåndverket, og håndverksmessig kunnen, her satt i et større samfunnsperspektiv.Utstillingens undertittel, Thinking through making, telling by hand, refererer til sentral forskning innen antropologi og sosiologi de siste årene. Setningen viser til en motstand mot en form for dualisme som fortsetter å prege vårt samfunn: Kroppsbasert kunnskap og håndverksferdighet blir ekskludert eller nedvurdert, og sett på som en motsetning til det tankemessige.

 

Fra Paulo Goldsteins workshop Foto: Paulo Goldstein

Fra Paulo Goldsteins workshop
Foto: Paulo Goldstein

I utstillingen vil fokus være på hvordan kunsthåndverk og materialbasert kunst i aller høyeste grad er knyttet til intellektet, og hvordan denne kunstformen innehar et stort potensial for dristig meningsproduksjon. Noen av de deltagende kunstnerne jobber eksplisitt med samfunnskritiske spørsmål. Hos andre er det mer selve den kunstneriske fordypningen i håndverkspraksisen som kan ses som en protest mot det bestående. Prosjektets overliggende tema er betydningen av håndverksmessig kunnskap i en verden av i dag, og hvordan denne kunnskapen fornyes i forhold til de utfordringene som samtiden byr på.

 

 

 

Janna Syvanöja: Halssmykke i papir 2014 Foto: Kjell Ove Storvik

Janna Syvanöja:
Halssmykke i papir 2014
Foto: Kjell Ove Storvik

 

Utstillingen turnerer i Norden og vises i  i Nordnorsk kunstnersenter, vestfold kunstsenter, Buskerud kunstsenter, Oppland kunstsenter, Konsthallen i Luleå og Oulu museum of art.

Kuratorer for utstillingen er Putte H. Dal, Torill Østby Haaland og Janne Juvi Rasmussen.

Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd og Nordisk Kulturfond.