Skrevet av Marit Hosar:

Marit Hosar har disse to årene vært engasjert som kunstnerisk konsulent for prosjektet, utnevnt av Kunstutvalget i Oppland/Kunstnersenteret i Oppland. 

Iskunst på isen, iskunst i det offentlige rom, iskunst som ønsker deg velkommen til Lillehammerregionen. Det er hva kunstnerne i regionen ønsker å utvikle de kommende årene.

I Lillehammer er vintrene gjerne lange og kalde. Klimaet egner seg til kunstprosjekter der snø og is inngår i det kunstneriske uttrykket. Regionens kunstnere har lang erfaring med stedsrelaterte kunstprosjekter i det offentlige rom. Stort sett har prosjektene vært gjennomført sommertid, men nå ønsker kunstnerne å heve sin kompetanse på utvikling av kunstprosjekter vinterstid der is er et viktig materiale. Kunstnerne vil lage flere prosjekter, individuelt eller i grupper. Ved å bruke et begrenset areal, vil prosjektet framstå som en enhet tross ulike kunstneriske uttrykk.

Peder Istad er invitert til å være kunstnerisk prosjektleder. Peder Istad har flere års erfaring med å uttrykke seg med is i sine skulpturelle prosjekter. Hans erfaring vil være med å løfte regions kunstnere.

Iskunstnerne fra regionen har mindre erfaring med bruk av is som materiale, men mange har i flere år arbeidet med stedsrelaterte kunstprosjekter i naturen, i hovedsak på sommerstid. Erfaringer fra workshopen i februar 2013 inspirerer til videre utvikling av kunstprosjekter i is.

Vingnesvika er valgt på grunn egnethet, kunstprosjektene vil være godt synlige fra flere kanter. Pga usikker iskvalitet tidligere i vinter, vil selve iskonstruksjonene gjøres på og i nærheten av brygga og isen vil bli fraktet inn fra Tynset.

Historikk

I de to siste årene har Lillehammer Turist arrangert Lillehammer Vinterfestival der iskunst er en viktig bærebjelke i prosjektet. Det første året var betegnelsen for arrangementet Lillehammer is- og snøkunstfestival. Disse to årene har vært et pilotprosjekt for å bygge opp regionen som en vinterdestinasjon der kulturtilbud i samspill med ski- og snøaktiviteter skal bidra til å gjøre Lillehammerregionen til et mer attraktivt reisemål. Det har vært en pilot der ”børs og katedral” spiller på lag for å utvikle en vinterfest der kunsten har en sentral rolle.

Det første året, i 2012, ble kunstneren Peder Istad invitert til å lage et større iskunstprosjekt i Hunderfossen Familiepark. I tillegg ble det gitt et tilbud til skoleelever i Øyer der de i samspill med kunstnere utviklet snø- og iskunstprosjekter hvor Peder Istad og Marit Hosar ledet skoleprosjektet.

I 2013 ble prosjektet utvidet til en workshop i Vingnesvika der 13 kunstnere fra regionen deltok under ledelse av Peder Istad. Seks verker, som til sammen utgjorde et prosjekt, ble resultatet. Prosjektet var lokalisert til selve Vika og var godt synlig fra E6. Det resulterte i at mange forbipasserende stoppet for å se på. I tillegg til workshopen, utarbeidet Peder Istad et større verk i Hunderfossen familiepark. Et interaktivt prosjekt som inviterte tilskuerne til å gå inn i labyrinten av trompetlav, en eventyrskog der folks bevegelser påvirket lyssettingen. Også i 2013 var det et skoleprosjekt der skoleelever og kunstnere jobbet sammen.

Deltagenede kunstnere i år er:

Marit Hosar, utdannet tekstilkunstner, men har de siste årene arbeidet med kunstneriske uttrykk der arkivmateriale blir tatt i bruk. Arbeider som kunstnerisk konsulent og er engasjert i kunst i offentlig rom. Har vært prosjektleder for iskunstprosjektene som en del av Lillehammer Vinterfestival.

Ådne Løvstad arbeider med en rekke teknikker innen maleri, innstallasjon og aksjoner der både figurative og abstrakte uttrykk med mennesket, historie og naturen er sentrale tema.

Han har deltatt på en rekke utstillinger og landartprosjekter. Som pedagog har han arbeidet med ulike snøkunstprosjekter bl.a. i Hafjell.

Mer info finnes på www.aaseth.no

Liv Rygh bor i Valdres, hvor hun arbeider i eget atelier. Hun har utdannelse fra

Kunstakademiet i Trondheim og Rijksakademiet i Amsterdam. Hun har arbeidet innen mange forskjellige teknikker, som skulptur, film, maleri. De siste to årene har hun arbeidet mest med grafikk. Liv har deltatt på utstillinger og workshops i inn- og utland, og syns det er berikende å arbeide i gruppe med andre kunstnere med et så spesielt materiale som is.

Liv er medlem i Bko, og er på deres nettside: www.opplandskunsntere.no

Inger Johanne Byhring er freelance lysdesigner for dans og teater. Hun skal lyssette iskunsten.

Jannecke Lønne Christiansen arbeider både med maleri, foto, video og stedspesikikke arbeider.

I tilegg til å stille ut i innn og utland har hun deltatt på en rekke landartprosjekter. Hun har erfaring fra is og snøprosjekter gjennom “Opplevelsen av en årstid” på Nansenskolen – der hun arbeider i en deltidsstilling.

Følgende studenter fra Nansenskolen deltar også: Stian Lauritzen, Øystein Duun Grande,Tatiana Romyni Kroff

For mere informasjon se http://www.jlcart.no

Jørn Hagen er kunstfotograf og arbeider med kamerabasert kunst.

Hagen arbeider ofte tematisk i serier og er opptatt av forenkling og abstrahering. Han eksperimenterer med forskjellige teknikker, materialer og presentasjonsformer. Jørn Hagen har hatt separatutstillinger flere steder i landet og har deltatt på Høstutstillingen, Østlandsutstillingen, og Opplandsutstillingen en rekke ganger.

Han arbeider også med ulike kunstformidlingsprosjekt i samarbeid med bl.a. Oppland fylkeskommune, Lillehammer Kunstmuseum og Nasjonalmuseet.

Web: jornhagen.no

Marianne Broch arbeider  med skulptur. Hun  foretrekker naturmaterialer, og  har

deltatt med sine skulpturer, installasjoner og stedsspesifikke verk  på en rekke utstillinger.  -Blant annet  med 2 verk på Norsk Skulpturbiennale 2013.

For mer informasjon se: http://www.mariannebroch.no/

http://rbs.org.uk/artists/marianne-broch1

Kari Mølstad er utdannet glassblåser og kunsthåndverker og jobber med glass fra

eget verksted, Hett glass, på Fabrikken.

Hun deltar på utstillinger både i Norge og utlandet. Hun har erfaring med is fra siste års workshop.

Claudio Benedetto kommer fra Argentina,etter mange år i Italia og Paris, jobber og bor han nå i Berlin. I tillegg til maleri, tegning og foto arbeider han med flere ulike utrykk som scenografi, veggmaleri, skulptur, mosaikk, performance.