KUNSTPROSJEKTET DEBRIS ER MONTERT I ELVA NÆR LEIRBREEN I LOM KOMMUNE.

Billedkunstneren Egil Martin Kurdøl har montert sitt kunstprosjekt DEBRIS, tre – fire hundre meter ned for Leirbreen i Jotunheimen, i elva som renner ut fra Breen. Kunstverket består av en paraply i sandblåst, syrefast stål, som er boltet fast til grunnfjellet midt i elveløpet med en kort kjetting, slik at den ligger oppslått med åpningen mot breen og brevannet.
I prosjektbeskrivelsen skriver Kurdøl om sitt arbeid:

”MITT HOVEDANLIGGENDE MED PROSJEKTET ER FØRST OG FREMST DEN REINE FYSISKE, VISUELLE SITUASJONEN.

Jeg vil at DEBRIS også griper tak i det urgamle spenningsforholdet mellom natur og menneske. Mellom kontroll og avhengighet. Mellom balanse og utnyttelse. Værende en del av og adskilt fra.

Paraplyobjektet blir liggende sårbart og ubeskyttet – åpen – omvendt, med åpningen vendt mot enden av en isbre.
Paraplyen er et lett og sårbart beskyttelsesredskap (som også innehar en interessant dynamisk og estetisk form). Den brukes for å hindre naturkreftene i å gjøre ”skade” på oss,først og fremst hindre oss fra å bli våte eller brent av solen. Paraplyen er en beskyttende membran mellom mennesket og naturen”.
Paraplyobjektet vil utsettes for sterke naturkrefter og med tiden ende opp som vrakgods. Objektet vil da fjernes og bæres ut igjen fra Jotunheimen.

Slik kommer du dit:
Den letteste måten å ta seg inn til DEBRIS er å kjøre opp Bøverdalen mot Sognefjellet, parkere ved Krossbu turiststasjon og følge stien/elva inn mot Leirbreen. Det tar ca. en halv til en time å gå inn til DEBRIS fra Krossbu. DEBRIS har fått økonomisk støtte fra Oppland fylkeskommune og fra Kunstnersenteret I Oppland / Bildende Kunstneres Hjelpefond – gjennom prosjektstøtteordningen KUNSTGJØDSEL.