Opplandsutstillingen 2011: Handlingsregler – Landskap i norsk samtidskunst

Maihaugen 05.11.2011-  26.02.2012

Medvirkende kunstnere: Marit Arnekleiv, Patrick Huse, Toril Johannessen, Lars Korff Lofthus, Jørgen Larsson, Jannecke Lønne Christiansen, Anngjerd Rustand og Anna Widén

Kuratert av Synnøve Vik

Våre inntrykk av og idéer om landskapet konstituerer grunnleggende regler , mulighetsbetingelser for våre handlinger. I dagens politiske situasjon er verken den eksisterende realitet eller de foreliggende løsningsforslag noe vi kan slå oss til ro med. Det samme kan sies om våre utopiske og dystopiske forestillinger om landskapet.I hvilken grad er vårt blikk på landskap politisk, sosialt og kulturelt betinget, og bestemt av fordommer, klisjeer, og forestillinger? Hvordan former landskapets fremtreden vårt verdenssyn? Hvilke landskap handler vi i? Hvilken makt ligger i landskap, og hvilken makt ligger i våre handlinger?

Utdrag fra “Det handler ikke om flukt”, av Anngjerd Rustand 2011

Utstillingstittelen, Handlingsregler, refererer til regelen for bruk av avkastningen fra Statens Pensjonsfond utland, tidligere kalt Oljefondet. Regelen er et forsøk på å fordele overskuddet av oljealderen til de kommende generasjoner, en oljealder som preges av tidligere uant økonomisk vekst og et landskap i radikal endring. Utstillingen Handlingsregler er ikke en illustrasjon av verken den norske gullalderens medalje eller dens bakside. Handlingsregler er derimot et forsøk på å aktualisere landskapsbegrepet relevans, ved å undersøke landskap som en prosess hvor sosiale og individuelle identiteter blir formet, og hvor økonomisk- og politisk motiverte handlinger påvirker våre omgivelser både i dag og i fremtiden.