Fuglesko av Christian Bermudez

I sommer kan man se KUNSTGJØDSELPROSJEKTET Borettslaget Fuglesko av Christian Bermudez i Lillehammer by.

 

Borettslaget Fuglesko er et kunstprosjekt som tar utgangspunkt i tradisjonen shoefiti , der man knyter sammen skolisser og slenger opp sko over strømkabler og trær. Bildekunstner Christian Bermudez er opptatt av fugler og kom på idéen med å lage fuglekasser som ser ut som sko, og henge de på utvalgte steder i Lillehammer.

 

Med Borettslaget Fuglesko vil kunstneren forsøke å skape en diskusjon rundt urban planlegging og landskap, og hvordan mennesket tilnærmer seg byen og naturen. Er sko som henger visuelt støy eller kan det også si noe om hvilken type by vi ønsker å skape rundt oss?Bermudez er i første omgang spent på om fuglene vil bosette seg i fugleskoene. Han håper også på reaksjoner fra folk som bor i området. Ved sportsplassen, der det henger et par fugleskoe, er det mye ungdom. De har så langt vært veldig positive og er nysgjerrige på hva dette er. Kanskje vi vil se flere sko hengende rundt i Lillehammers kabler og trær?

I mai er kunstneren ute med Den kulturelle skolesekken i Lillehammer. Elever fra 5.-7.trinn inviteres til å utforske og samtale omkring kunstprosjektet. Temaer som blir tatt opp er alt fra hvordan fuglekassene er laget, hvorfor reiser fuglene så langt, hvor kommer de fra,vil andre fugler jage dem bort og er dette kunst?

 

Borettslaget Fuglesko fikk kr 30 000 fra KIO og kr 20 000 fra Norsk Kulturråd. I tillegg har kunstneren laget en DKS-produksjon som går over en måned. Dett er helt i tråd med KIO sine intensjoner og tanker om hva KUNSTGJØDSEL skal være. Man får støtte fra flere hold, slik at det i det store og hele blir økonomisk interessant. Det må også nevnes at Eidsiva Energi har stilt lift og bemanning for montering uten kostnader.

 

Bermudez sier i et tidligere intervju med Heidi Eriksen/ KIO: ” Tildeling av midler gjør at mitt prosjekt kan gjennomføres. Dette prosjektet har jeg lenge hatt lyst til å gjøre, men det har ikke vært mulig. Det er veldig bra at KIO satser på KUNSTGJØDSEL. Alt bør ikke skje i Oslo. Oppland kan bli et sted hvor man kan teste ut kunstneriske idéer og konsepter. Det gir kunstneriske bevegelser”.

 

Har du lyst til å ta fugleskoene i nærmere betraktning, finner du demi Weidemannsgate og ved Ekrom skole.