Fredag 16. oktober markerte Oppland fylkeskommune både Opplandsutstillingen og Dølajazz med egen utstilling og konsert i fylkeshusets foaje. Utstillingen vil bli stående frem til 15. november.

Fylkeskultursjef Tone Kolaas åpnet utstillingen som består av tre verk av Liv Blåvarp, Ansgar Ole Olsen og Torbjørn Kvasbø. Utstillingen er en liten avdeling av Opplandsutstillingen på Galleri Zink.

Dølajazz er også en av Oppland fylkeskommunes gode samarbeidspartnere. Derfor inviterte fylkeskommunen også til en liten minikonsert i forbindelse med utstillinsåpningen; Musikerne er Lena Lien fra Harpefoss på sax (som har arbeidsstipend fra OFK), Justin Surdyn fra USA/Harpefoss på trompet og Herman Schultz fra Lillehammer på bass. De har alle tre en imponerende CV og det er bare å lene seg tilbake og la musikken leke med ører og hjerte.

Utstillingen og konserten i fylkeskommunens foaje er et ledd i serien med kulturarrangementer kalt Kultur i kantina eller kultur i Foajeen. Målet er å vise frem gode samarbeidspartene og ta del i den rike kunst og kulturproduksjonen i fylket vårt.

Årets Opplandsutstilling har fått navnet Modus Operandi, ofte oversatt med måter å operere på, handlingsmetoder, eller her hensiktsmessighetens estetikk.

Utstillingen er kuratert av førstekonservator Knut Astrup Bull ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim og bygget opp rundt de tre kunstnerne Torbjørn Kvasbø, Ansgar Ole Olsen og Liv Blåvarp. Disse tre kunstnerne har igjen invitert gjestekunstnerne Kari Håkonsen, Caroline Slotte, Bettina Speckner og Leif Stangebye-Nilsen. Alle verkene kan sees på galleri Zink på Lillehammer og i Trondheim over nyttår.

Opplandsutstillingen arrangeres hvert annet år, er initiert av Kunstnersenteret i Oppland og senterets medlemmer og har fast støtte fra Oppland fylkeskommune.

Ideen bak årets utstilling er å se på diskursen eller sammenhengen mellom kunsthåndverket og billedkunsten. Sammenhengen mellom kunsthåndverket og billedkunsten (eller kunsten) har endret seg opp gjennom tidene. I visse tidsperioder henger det funksjonelle og det kunstneriske tett sammen, i andre tider vokser det frem et sterkt skille mellom brukstingen og kunstverket. I vår tid er vi tilbake til en slags sammensmelting av de to begrepene og på mange måter kan man vel si at billedkunsten har tilpasset kunsthåndverket til sin egen estetiske tradisjon.

Eksempler på det ser vi her i Torbjørn Kvasbøs og Ansgar Ole Olsens arbeider. Deres arbeider handler om det hensiktsmessige på et mer konseptuelt nivå. Liv Blåvarp har en mer konkret innfallsvinkel til problemstillingen. Felles for alle tre er at de benytter det hensiktsmessige som et meningsbærende element; Keramikken, leiren, metallet, smykket.

Bilder fra utstillingsåpningen/konserten